Články
Základní postupy sterilování
Jednoduchým sterilováním při teplotě 85 – 100 stupňů C se zničí mikroorganismy a ovoce, zelenina nebo houby si zachovají svou chuť, vůni i barvu. ... Pokračovat »
Nakládané ovoce
Čerstvé ovoce se dá velice dobře nakládat do vysokoprocentního alkoholu. Obě složky z toho mají užitek. ... Pokračovat »
Banány
Na škrob bohaté banány jsou plody 3–8m vysokého, palmě podobného banánovníku. ... Pokračovat »
Paprika a chilli papričky
Paprikové rostliny nás zásobují nejen zeleninou, ale i ostře aromatickým kořením. Patří k čeledi lilkovitých a pocházejí z Jižní Ameriky. ... Pokračovat »
Bramborové těsto
Knedlíky z bramborového těsta patří k tradičním přílohám české kuchyně. Připravují se mnoha způsoby. ... Pokračovat »
Jedlé kaštany
Stejně jako mnoho jiných druhů ořechů pochází také i jedlý kaštan z Malé Asie. Dlouho však roste také v Itálii, Francii, Španělsku, Portugalsku, ale i v některých regionech Německ ... Pokračovat »
Paštikové koření
Koření hraje při přípravě paštiky velmi významnou roli. Dodává jí specifickou a neopakovatelnou chuť. ... Pokračovat »
Jahody
Ve střední Evropě se jahody začaly pěstovat již od 18. století. Mají nekonečnou řadu odrůd a liší se od sebe velikostí, barvou, tvarem, chutí a kvalitou dužiny. ... Pokračovat »
Čaj a zdraví
Není vůbec pochyb o tom, že čaj blahodárně působí na tělo i na psychiku, každý na sobě jistě poznal jeho povzbuzující či uklidňující účinky. ... Pokračovat »
Zmrzlina
Léto bez zmrzliny? Nemyslitelné. Chladivá sladkost si již získala své pevné místo mezi našimi letními i zimními pochoutkami. ... Pokračovat »
Něco o houbách
To, co my oceňujeme na houbách, je pouze zlomek celé rostliny, totiž plodnice skládající se z klobouku a třeně neboli nohy. ... Pokračovat »
Olivy
Asi 90% každoroční sklizně oliv se zpracovává na olej a pouze ve zbývajících 10% přicházejí na trh plody. ... Pokračovat »
Polenta
Polenta je sytý pokrm bohatý na sacharidy, který se například v Itálii podává před hlavním jídlem a rovněž výtečně chutná jako příloha k masům či pikantním omáčkám. ... Pokračovat »
Vaření syrové šunky
Také patříte mezi milovníky šunky a chtěli byste si ji uvařit sami doma? Poradíme vám jak na to. ... Pokračovat »
Sushi
Japonské sushi přišlo v poslední době velmi do módy. V japonské stravě hraje ryba významnou úlohu a pojídá se s oblibou také syrová. ... Pokračovat »
Šafrán
Šafrán odedávna patří za nejdražší koření na světě. Ve středověku se za toto koření a lék platila jakákoliv cena a rovněž dnes stojí jeden kilogram až 13 000 eur. ... Pokračovat »
Německá špičková vína
Německé vinice tvoří z 80 procent réva s bílými hrozny. Nejproslulejší víno je ryzlink, které má čerstvou a lehce nakyslou chuť. ... Pokračovat »
Mořská sůl
Mořská sůl je velmi hodnotná a stále se získává tradičním způsobem. Známá je sicilská mořská sůl a přímo vyhlášená je sůl z Guérande v Bretani. ... Pokračovat »
Nákup drůbežího masa
Drůbež se nejčastěji prodává zmrazená nebo jen chlazená. V některých obchodech dostaneme také balenou drůbež, která je již kuchyňsky upravená. ... Pokračovat »
Jak poznáme kvalitní meloun?
Melouny jsou osvěžující, šťavnaté, velmi chutné a aromatické plody. Chutnají svěže a zvláště dobré jsou jako předkrm s plátky sušené šunky nebo jako součást ovocných salátů. ... Pokračovat »