Dnes je Čtvrtek 25.4.2024 a svátek má Marek | V databázi máme 4 808 receptů


Šafrán

Šafrán

Šafrán odedávna patří za nejdražší koření na světě. Ve středověku se za toto koření a lék platila jakákoliv cena a rovněž dnes stojí jeden kilogram až 13 000 eur.

Šafrán, i přes jeho cenu, zůstává i tak součástí tolika receptů na celém světě. Na to, aby pokrm získal typické žluté zabarvení a chuť šafránu, stačí 10–20 blizen.

Nitky šafránu jsou sušené křehké blizny modrofialového druhu šafránu Crocus sativus. Tato původně maloasijská rostlina se dostala s Maury a křižáky do Evropy, kde dnes leží nejdůležitější oblasti jeho pěstování. Nejlepší šafrán pochází ze Španělska, Francie, Itálie a Řecka. Sklizeň cenných blizen se provádí ručně. Jakmile na podzim začnou malé šafrány kvést, květy se odstřihnou, blizny se z nich opatrně vyjmou a pak se týž den usuší. Na 100g šafránu je třeba 15 000 květů. Na trh se nitky šafránu dostávají celé nebo mleté.

Šafrán je důležitou součástí orientální a asijské kuchyně. Karí, kuskus, rýže, polévky a dušené pokrmy přidáním šafránu získávají na kvalitě. I v některých evropských pokrmech je aromatické koření s intenzivně žlutou barvou nepostradatelné, například milánské rizoto, paella  jsou bez šafránu nemyslitelné. Dále se přidává k rybím, kuřecím a jehněčím pokrmům, ale i do sladkých koláčů, sušenek nebo pudinku, kterým dodává příjemnou, sytě žlutou barvu.

Ohodnoťte článek "Šafrán"

Stav hlasování: 2.6/5 (64 hlasů celkem)

Reklama

Komentáře k článku

K tomuto článku je celkem 0 komentářů

Doposud nebyl připojen žádný komentář. Buďte první!

Vstupte do diskuse k článku Šafrán ...


Poslední přidané recepty

Nejoblíbenější recepty

Poslední rady a tipy



Náhodné recepty

ReceptyNaDoma.cz na Facebooku



    Naši partneři:

  • Profesionální vývoj a správa webových aplikaci