Šafrán, i přes jeho cenu, zůstává i tak součástí tolika receptů na celém světě. Na to, aby pokrm získal typické žluté zabarvení a chuť šafránu, stačí 10–20 blizen.
Nitky šafránu jsou sušené křehké blizny modrofialového druhu šafránu Crocus sativus. Tato původně maloasijská rostlina se dostala s Maury a křižáky do Evropy, kde dnes leží nejdůležitější oblasti jeho pěstování. Nejlepší šafrán pochází ze Španělska, Francie, Itálie a Řecka. Sklizeň cenných blizen se provádí ručně. Jakmile na podzim začnou malé šafrány kvést, květy se odstřihnou, blizny se z nich opatrně vyjmou a pak se týž den usuší. Na 100g šafránu je třeba 15 000 květů. Na trh se nitky šafránu dostávají celé nebo mleté.
Šafrán je důležitou součástí orientální a asijské kuchyně. Karí, kuskus, rýže, polévky a dušené pokrmy přidáním šafránu získávají na kvalitě. I v některých evropských pokrmech je aromatické koření s intenzivně žlutou barvou nepostradatelné, například milánské rizoto, paella jsou bez šafránu nemyslitelné. Dále se přidává k rybím, kuřecím a jehněčím pokrmům, ale i do sladkých koláčů, sušenek nebo pudinku, kterým dodává příjemnou, sytě žlutou barvu.