Dnes je Čtvrtek 28.3.2024 a svátek má Soňa | V databázi máme 4 808 receptů


Banány

Banány

Na škrob bohaté banány jsou plody 3–8m vysokého, palmě podobného banánovníku.

Banány rostou podél středové osy z červenofialových květů v několikapatrových trsech po 10–25 plodech. Vedle známých velkých banánů, které se do Evropy dovážejí hlavně ze západní Indie, Střední a Jižní Ameriky či z Kanárských ostrovů, můžeme v poslední době vidět na trhu i malé, aromatické banány zvané baby banány, dovážené z Kolumbie, Malajsie a Thajska.

Z Afriky pocházejí méně známé zeleninové banány, které jsou vhodné na vaření a opékání. Tyto poměrně velké banány jsou v některých rozvojových zemích základní potravinou a v poslední době nabývá na významu i jejich vývoz do Evropy.

Banány se sklízejí zelené, a až na místě dozrávají uložené ve speciálních dozrávajících halách s kontrolovanou teplotou a vlhkostí. Správné zralosti zde dosahují asi za 20 dní. Plody této nejstarší kulturní rostliny na světě jsou velmi oblíbené, podobně jako jablka. Pro výtečnou medově sladkou chuť i obsah zdraví prospěšných látek se zkonzumuje obrovské množství banánů. Při nákupu se vyhýbáme přezrálým, skvrnitým plodům, které rychle moučnatí. Na rozdíl od jiného ovoce neukládáme banány do chladničky, kde rychle černají a ztrácejí aroma.

Ohodnoťte článek "Banány"

Stav hlasování: 2.5/5 (103 hlasů celkem)

Reklama

Komentáře k článku

K tomuto článku je celkem 1 komentář


Poslední přidané recepty

Nejoblíbenější recepty

Poslední rady a tipy



Náhodné recepty

ReceptyNaDoma.cz na Facebooku



    Naši partneři:

  • Profesionální vývoj a správa webových aplikaci