Obavy, že se knedlíky nepovedou a rozvaří se, vedou mnohé k tomu, že raději koupí hotové knedlíky nebo polotovar v prášku, což je jistě škoda. Zvládnout přípravu bramborových knedlíků znamená obohatit rodinný jídelníček.
Na bramborové těsto se nejlépe hodí brambory uvařené den předem. Připravujeme ho však také z čerstvě uvařených brambor ve slupce i oloupaných, které ještě horké prolisujeme a pak necháme vychladnout.
Do těsta dáme 1 vejce, nanejvýše 2, vhodnější je však přidat navíc pouze jen žloutek.
Do bramborového těsta používáme většinou hrubou nebo polohrubou mouku, škrobovou moučku můžeme nahradit větším množstvím hrubé krupice.
Těsto připravujeme těsně před vařením, protože brzy řídne. Bramborové těsto zpracováváme nejprve nožem s kulatou špičkou a potom ho zpracujeme rukama.
Těsto rozdělíme na 3–4 stejně velké díly a z každého utvoříme podlouhlou šišku. Knedlíky by měly mít průměr cca 6 cm.
Aby se knedlíky nerozvařily, přidáme do vody na vaření 2 polévkové lžíce hladké mouky. Před krájením píchneme do knedlíků na několika místech vidličkou, aby z nich vyšla pára a nesrazily se. Kulaté knedlíky ze stejného důvodu vidličkou opatrně natrhneme.