Dnes je Neděle 20.5.2018 a svátek má Zbyšek | V databázi máme 4 775 receptů


Paprika a chilli papričky

Paprika a chilli papričky

Paprikové rostliny nás zásobují nejen zeleninou, ale i ostře aromatickým kořením. Patří k čeledi lilkovitých a pocházejí z Jižní Ameriky.

Zpočátku byly papriky pro své zářivě červené plody pěstovány jako okrasné rostliny. Teprve o několik století později byly oceněny jako chutná zelenina a palčivé koření. Za svou ostrost děkuje „španělský pepř“ kapsicinu, látce obsažené především v semenech a v bělavých přepážkách plodu. K nejznámějším kořením pocházejících z těchto rostlin patří paprika a kajenský pepř.

Papriku získáváme ze zralých červených plodů papriky roční. Na rozdíl od zeleninové papriky se její úzké, špičaté plody nejprve suší a pak melou. Barva, aroma a stupeň ostrosti získaného prášku záleží na použité části plodu. Čím více semínek a dělících žeber je semleto, tím ostřejší je koření. Paprika je stejně jako černý pepř univerzálně použitelným kořením. Bez ní jsou nemyslitelné maďarské speciality – salámy, guláše, klobásy a perkelty. Hodí se ale i do jiných dušených pokrmů, do pokrmů ze zeleniny, tvarohu či sýra. V horkém tuku velmi rychle hořkne, ale zase v něm získá intenzivní vůni a chuť, proto ji necháváme v horkém tuku rozvinout nejvýše 30 vteřin.

Kajenský pepř se vyrábí ze sušených plodů odrůdy Capsicum frutescens a je zřetelně ostřejší než jeho příbuzná pálivá paprika. Podlouhlé  plody okořeňují především indické, orientální a jihoamerické pokrmy. Kromě toho jsou nepostradatelné v ostrých směsích koření, jako je tabasco, omáčka chilli, sambal oelek a karí. Protože ostrost kajenského pepře se tepelnou úpravou zvyšuje, musíme jej dávkovat opatrně.

Mezi papriky patří rovněž různé malé plody, které se prodávají nakládané v octě a solném roztoku. I zde závisí ostrost a aroma na druhu a stupni zralosti. Například olivově zbarvené papriky anaheim mají jemnou chuť, na rozdíl od italských papriček peperoncini, které jsou středně ostré, nebo extrémně ostrých třešňových papriček či papriček ptačí oko.

Ohodnoťte článek "Paprika a chilli papričky"

Stav hlasování: 3.0/5 (40 hlasů celkem)

Reklama

Komentáře k článku

K tomuto článku je celkem 1 komentář


Poslední přidané recepty

Nejoblíbenější recepty

  • Kuřecí satay

    Suroviny na marinádu rozmixujeme do hladké pasty. Kuřecí stehna nakrájíme na sil…

  • Kuřecí Satay

    Suroviny na marinádu rozmixujeme do hladké pasty. Kuřecí stehna nakrájíme na sil…

Poslední rady a tipy



Náhodné recepty

ReceptyNaDoma.cz na Facebooku



    Naši partneři:

  • Profesionální vývoj a správa webových aplikaci