Dnes je Čtvrtek 25.4.2024 a svátek má Marek | V databázi máme 4 808 receptů


Olivy

Olivy

Asi 90% každoroční sklizně oliv se zpracovává na olej a pouze ve zbývajících 10% přicházejí na trh plody.

 

Stejně jako oleje se i olivové plody od sebe liší barvou a chutí podle stupně zralosti a klimatických podmínek. Zelené nezralé olivy mají pevnou dužinu a trpkou až nahořklou chuť.  Černé zralé olivy jsou jemnější, měkčí a obsahují více oleje. K nejlepším druhům patří malé černé  nicoise a zelené picholine z Francie, tmavé kalamata z Řecka a černé ponentine z Itálie.

Olivy se nejdříve nakládají do solného či sodného roztoku, ve kterém se při kvašení dužina výrazně zbaví hořčin, zkřehne a stane se jemnější. Teprve po dvou až třech měsících se olivy mohou jíst a mají svou typickou trpce pikantní chuť. Potom se ještě konzervují ve slaném nálevu nebo v oleji, nakládané s citronovou šťávou, s bylinkami, česnekem a chilli.

Zatímco aromatizované olivy jsou oblíbenými chuťovkami, neutrálně nakládané olivy se také používají jako přísada do teplých a studených pokrmů. Francouzskou specialitou je olivová pasta tapenáda, která výtečně chutná s čerstvým bílým chlebem a s natvrdo vařenými vejci.

Ohodnoťte článek "Olivy"

Stav hlasování: 2.6/5 (47 hlasů celkem)

Reklama

Komentáře k článku

K tomuto článku je celkem 0 komentářů

Doposud nebyl připojen žádný komentář. Buďte první!

Vstupte do diskuse k článku Olivy ...


Poslední přidané recepty

Nejoblíbenější recepty

Poslední rady a tipy



Náhodné recepty

ReceptyNaDoma.cz na Facebooku



    Naši partneři:

  • Profesionální vývoj a správa webových aplikaci