Plánované výsadby kaštanovníků zaměřené na velkoprodukci najdeme převážně ve Středozemí, především v Itálii. Semena dlohověkých, až 20m vysokých stromů jsou po jednom, vzácně po dvou,schována v tenké ostnité číšce, která v době zralosti pukne. Marony jsou zvláštní odrůdou jedlého kaštanu. Jsou větší a aromatičtější než běžné jedlé kaštany a hodí se především k vaření.
Bílá, v syrovém stavu moučnatě chutnající jádra jsou kryta tenkou červenohnědou slupkou, která na ořechu velmi pevně lpí. Abychom se jí zbavili, musíme kaštany na několik minut ponořit do vroucí vody a pak ji odstranit nožem. Kaštany také můžeme péci v troubě, dokud slupka nepopuká. Předtím ji však musíme křížem naříznout na vyklenuté straně každého kaštanu.
Pečené horké kaštany jsou výtečné k mladému vínu, jsou velmi syté a výživné. Vařené, dušené nebo rozemleté marony se s oblibou používají jako součást nádivek do drůbeže, hlavně do krocanů. V některých jižních evropských zemích se z kaštanů mele mouka používaná k pečení chleba.
Kromě určitého druhu maronů se běžné, v září sklizené jedlé kaštany mohou skladovat jen po omezenou dobu. Při pokojové teplotě vydrží asi týden, v neprodyšném obalu v chladničce jeden měsíc. Plody, které nechceme v dohledné době zpracovávat, můžeme usušit.