Dnes je Čtvrtek 25.4.2024 a svátek má Marek | V databázi máme 4 808 receptů


Jedlé kaštany

Jedlé kaštany

Stejně jako mnoho jiných druhů ořechů pochází také i jedlý kaštan z Malé Asie. Dlouho však roste také v Itálii, Francii, Španělsku, Portugalsku, ale i v některých regionech Německa a Maďarska.

 

Plánované výsadby kaštanovníků zaměřené na velkoprodukci najdeme převážně ve Středozemí, především v Itálii. Semena dlohověkých, až 20m vysokých stromů jsou po jednom, vzácně po dvou,schována v tenké ostnité číšce, která v době zralosti pukne. Marony jsou zvláštní odrůdou jedlého kaštanu. Jsou větší a aromatičtější než běžné jedlé kaštany a hodí se především k vaření.

Bílá, v syrovém stavu moučnatě chutnající jádra jsou kryta tenkou červenohnědou slupkou, která na ořechu velmi pevně lpí. Abychom se jí zbavili, musíme kaštany na několik minut ponořit do vroucí vody a pak ji odstranit nožem. Kaštany také můžeme péci v troubě, dokud slupka nepopuká. Předtím ji však musíme křížem naříznout na vyklenuté straně každého kaštanu.

Pečené horké kaštany jsou výtečné k mladému vínu, jsou velmi syté a výživné. Vařené, dušené nebo rozemleté marony se s oblibou používají jako součást nádivek do drůbeže, hlavně do krocanů. V některých jižních evropských zemích se z kaštanů mele mouka používaná k pečení chleba.

Kromě určitého druhu maronů se běžné, v září sklizené jedlé kaštany mohou skladovat jen po omezenou dobu. Při pokojové teplotě vydrží asi týden, v neprodyšném obalu v chladničce jeden měsíc. Plody, které nechceme v dohledné době zpracovávat, můžeme usušit.

Ohodnoťte článek "Jedlé kaštany"

Stav hlasování: 2.7/5 (133 hlasů celkem)

Reklama

Komentáře k článku

K tomuto článku je celkem 2 komentáře


Poslední přidané recepty

Nejoblíbenější recepty

Poslední rady a tipy



Náhodné recepty

ReceptyNaDoma.cz na Facebooku



    Naši partneři:

  • Profesionální vývoj a správa webových aplikaci