Vitaminy patří mezi látky, které jsou na tepelnou úpravu nejnáchylnější. To se týká především vitaminů rozpustných ve vodě (např. B1, B2 a C). Ale i obsah odolnějšího vitaminu A může nevhodná příprava snížit až o desítky procent.
Ideální je připravovat jednotlivé složky jídla odděleně. Tak můžeme především zeleninu vystavit zničujícím účinkům tepla co nejméně.
Mezi nejvíce doporučované metody zdravého vaření patří vaření v páře. Probíhá totiž kratší dobu než vaření klasické, takže ztráty nejsou tak vysoké.
Vaříte zdravě?
Poměrně šetrné je také vaření v tlakovém hrnci, které však vitamin C již většinou nevydrží.
Naprostá destrukce téměř všech obsažených vitaminů potřebných pro zdraví nastává působením vysokých teplot, například při smažení nebo pečení.
K doplnění úbytku vitaminů při vaření je samozřejmě vhodné hotové jídlo ozdobit čerstvou, tepelně neupravenou zeleninou.
I zde je však dobré vyhnout se několika nevhodným zvykům. Mezi ně například patří propírání surovin velkým proudem vody, kdy se vitaminy z potravin doslova „vyplaví“.
-Knorr
Naše Tipy:
– Levná strava může být i zdravá, objevte znovu jídla našich babiček
– Jaké živiny potřebujeme v potravě