Bílkoviny jsou nejvýznamnější složkou stravy, protože představují základní stavební složku živé hmoty.
Tuky jsou nejen významným zdrojem energie, ale jsou nezbytné i ke vstřebávání některých vitamínů a k výstavbě buněk. V rámci zdravějšího životního stylu je důležité sledovat složení tuků. Tuky se dělí na tuky nenasycené a nasycené, přičemž nenasycené tuky lze při střídmé konzumaci považovat za zdraví prospěšné.
Sacharidy tvoří polovinu denního energetického příjmu. Energii získanou ze sacharidů, pokud není zcela využita, tělo uchová ve formě tuku „do zásoby". Doporučuje se tedy do stravy zařazovat spíše potraviny přirozeně sladké a sledovat hladinu přidaného cukru ve výrobcích. Do skupiny polysacharidů řadíme i tělu prospěšnou vlákninu.
Další látky obsažené ve stravě
Tělo ke svému správnému vývoji kromě základních živin potřebuje i další látky, a to zejména vodu, vitaminy a minerální látky. Z těchto tří skupin je kromě dodržování správného pitného režimu vhodné sledovat i příjem sodíku, který je v potravě obsažen především ve formě soli. Sůl napomáhá udržet rovnováhu tekutin v těle a ovlivňuje krevní tlak, s její konzumací se to však nesmí přehánět.