Dnes je Čtvrtek 25.4.2024 a svátek má Marek | V databázi máme 4 808 receptů


Recepty - Jaké živiny potřebujeme v potravě

Pro kvalitní a vyváženou stravu je nutné při stravování zachovat rovnováhu tří hlavních druhů živin: bílkovin, tuků a sacharidů.      

Bílkoviny jsou nejvýznamnější složkou stravy, protože představují základní stavební složku živé hmoty.

 

Tuky jsou nejen významným zdrojem energie, ale jsou nezbytné i ke vstřebávání některých vitamínů a k výstavbě buněk. V rámci zdravějšího životního stylu je důležité sledovat složení tuků. Tuky se dělí na tuky nenasycené a nasycené, přičemž nenasycené tuky lze při střídmé konzumaci považovat za zdraví prospěšné. 

 

Sacharidy tvoří polovinu denního energetického příjmu. Energii získanou ze sacharidů, pokud není zcela využita, tělo uchová ve formě tuku „do zásoby". Doporučuje se tedy do stravy zařazovat spíše potraviny přirozeně sladké a sledovat hladinu přidaného cukru ve výrobcích. Do skupiny polysacharidů řadíme i tělu prospěšnou vlákninu.

 

Další látky obsažené ve stravě

 

Tělo ke svému správnému vývoji kromě základních živin potřebuje i další látky, a to zejména vodu, vitaminy a minerální látky. Z těchto tří skupin je kromě dodržování správného pitného režimu vhodné sledovat i příjem sodíku, který je v potravě obsažen především ve formě soli. Sůl napomáhá udržet rovnováhu tekutin v těle a ovlivňuje krevní tlak, s její konzumací se to však nesmí přehánět.

Ohodnoťte článek "Recepty - Jaké živiny potřebujeme v potravě"

Stav hlasování: 2.0/5 (72 hlasů celkem)

Reklama

Komentáře k článku

K tomuto článku je celkem 0 komentářů

Doposud nebyl připojen žádný komentář. Buďte první!

Vstupte do diskuse k článku Recepty - Jaké živiny potřebujeme v potravě ...


Poslední přidané recepty

Nejoblíbenější recepty

Poslední rady a tipy



Náhodné recepty

ReceptyNaDoma.cz na Facebooku



    Naši partneři:

  • Profesionální vývoj a správa webových aplikaci