Mnohé výzkumy potvrzují, že až 80 % vysokého cholesterolu a vysokého krevního tlaku je způsobeno naší výživou, to znamená špatnými stravovacími návyky a nevhodně volenými potravinami.
Ale co je vlastně cholesterol?
Není to nic jiného než jistý druh tuku (lipoprotein), který je ovšem v lidském organizmu nezbytný a nepostradatelný. Je nedílnou součástí výstavby buněčných membrán (obalů buněk, bez nichž by buňky nemohly existovat), podílí se na syntéze vitamínu D, celé řady steroidních hormonů a působí rovněž například na imunitní systém. Problémem se cholesterol stává, když ho je v lidském těle nadbytek. Proto nemáte-li zvýšený cholesterol, nesnižujte ho.
Typy chlesterolu
Existují dva typy cholesterolu, tzv. „dobrý“ HDL a „špatný“ LDL. Nebezpečný je zejména LDL cholesterol, který putuje krví po celém těle a zanáší cévy. Představuje tak riziko pro srdce i mozek. Klíčem k regulaci cholesterolu je především naše strava. Naštěstí je mnoho potravin, které cholesterol nezvyšují, anebo ho dokonce odbourávají.
Nejrizikovější potraviny obsahující cholesterol
Potraviny, které bychom mohli označit jako nevhodné a jimž je radno se spíše vyhnout, jsou hlavně tyto: živočišné tuky jako máslo a sádlo, které mají vysoký obsah nasycených mastných kyselin a přispívají ke zvyšování cholesterolu v krvi. Dále vnitřnosti (játra, ledvinky, jazyk,…), tučná masa (bůček), tučná kachna nebo husa, škvarky, slanina, uzené maso, masné výrobky (jako je tlačenka, jitrnice, klobásy), plnotučné mléčné výrobky a sýry (šlehačka, smetana, smetanový jogurt, smetanové a tavené sýry), vaječný žloutek, majonézy a tatarky, bílé pečivo a mnohé další.
Co s vysokou hladinou cholesterolu?
Máte-li hladinu cholesterolu zvýšenou, neměly by na vašem stole chybět pokrmy obsahující správné tuky, tedy s nenasycenými mastnými kyselinami, a potraviny, jež pomáhají hladinu cholesterolu snižovat. Jde především o rostlinné tuky, jako je olivový olej, řepkový olej, který se nejvíce podobá olivovému oleji, či kvalitní margaríny. Odborníci doporučují dokonce olivový olej jako vynikající lék na snížení rizika srdečních infarktů a mozkových mrtvic. Stačí 1–2 lžíce denně.
Z masa jsou to hlavně ryby, kuřecí a krůtí, zvěřina, pštrosí maso (z ostatního masa jen libové části), dále nízkotučné mléčné výrobky (sýry do 30 % tuku a jogurty do 2 % tuku), všechny celozrnné potraviny a luštěniny (hlavně sója a fazole). Pravidelná konzumace luštěnin dokáže snížit vysokou hladinu cholesterolu podle výzkumů téměř o 20 %. Zásadní je samozřejmě také konzumace ovoce a zeleniny v převážně syrovém stavu (alespoň 500 g/den). Např. obyčejná mrkev je vynikajícím prostředkem na normalizaci příliš velkého množství cholesterolu a současně zabraňuje jeho ukládání na stěnách cév.
Při tepelné úpravě jídla se vyhněte častému smažení a více využívejte vaření v páře či vodě. Pokud přece jen nemůžete odolat chuti na řízky, měli byste si na smažení vybrat řepkový olej, který je technologicky upraven právě pro smažení a jinou tepelnou úpravu. Při přípravě studených pokrmů je zase nejlepší olej olivový.
Kam dál?
- Polévka je základ každé kuchyně
- Levná strava může být i zdravá, objevte znovu jídla našich babiček
- Minimálni trvanlivost - Jak je to s minimální trvanlivostí surovin
- Glutaman sodný E621 - Jeho škodlivost se nikdy neprokázala
Zdroj: maggi