Dnes je Čtvrtek 28.3.2024 a svátek má Soňa | V databázi máme 4 808 receptů


Cholesterol v kuchyni - rady a tipy jak na něj

V České republice i přes masivní osvětu umírají na kardiovaskulární onemocnění ještě pořád tisíce lidí ročně. Mezi rizikovými faktory vyvolávajícími srdeční onemocnění je na prvním místě vysoká hladina cholesterolu. Podle statistik má více cholesterolu, než je zdrávo, až 70 % Čechů.

Mnohé výzkumy potvrzují, že až 80 % vysokého cholesterolu a vysokého krevního tlaku je způsobeno naší výživou, to znamená špatnými stravovacími návyky a nevhodně volenými potravinami.

 

Ale co je vlastně cholesterol?

 

Není to nic jiného než jistý druh tuku (lipoprotein), který je ovšem v lidském organizmu nezbytný a nepostradatelný. Je nedílnou součástí výstavby buněčných membrán (obalů buněk, bez nichž by buňky nemohly existovat), podílí se na syntéze vitamínu D, celé řady steroidních hormonů a působí rovněž například na imunitní systém. Problémem se cholesterol stává, když ho je v lidském těle nadbytek. Proto nemáte-li zvýšený cholesterol, nesnižujte ho.

 

Typy chlesterolu

 

Existují dva typy cholesterolu, tzv. „dobrý“ HDL a „špatný“ LDL. Nebezpečný je zejména LDL cholesterol, který putuje krví po celém těle a zanáší cévy. Představuje tak riziko pro srdce i mozek. Klíčem k regulaci cholesterolu je především naše strava. Naštěstí je mnoho potravin, které cholesterol nezvyšují, anebo ho dokonce odbourávají.

 

Nejrizikovější potraviny obsahující cholesterol

 

Potraviny, které bychom mohli označit jako nevhodné a jimž je radno se spíše vyhnout, jsou hlavně tyto: živočišné tuky jako máslo a sádlo, které mají vysoký obsah nasycených mastných kyselin a přispívají ke zvyšování cholesterolu v krvi. Dále vnitřnosti (játra, ledvinky, jazyk,…), tučná masa (bůček), tučná kachna nebo husa, škvarky, slanina, uzené maso, masné výrobky (jako je tlačenka, jitrnice, klobásy), plnotučné mléčné výrobky a sýry (šlehačka, smetana, smetanový jogurt, smetanové a tavené sýry), vaječný žloutek, majonézy a tatarky, bílé pečivo a mnohé další.

 

Co s vysokou hladinou cholesterolu?

 

Máte-li hladinu cholesterolu zvýšenou, neměly by na vašem stole chybět pokrmy obsahující správné tuky, tedy s nenasycenými mastnými kyselinami, a potraviny, jež pomáhají hladinu cholesterolu snižovat. Jde především o rostlinné tuky, jako je olivový olej, řepkový olej, který se nejvíce podobá olivovému oleji, či kvalitní margaríny. Odborníci doporučují dokonce olivový olej jako vynikající lék na snížení rizika srdečních infarktů a mozkových mrtvic. Stačí 1–2 lžíce denně.


Z masa jsou to hlavně ryby, kuřecí a krůtí, zvěřina, pštrosí maso (z ostatního masa jen libové části), dále nízkotučné mléčné výrobky (sýry do 30 % tuku a jogurty do 2 % tuku), všechny celozrnné potraviny a luštěniny (hlavně sója a fazole). Pravidelná konzumace luštěnin dokáže snížit vysokou hladinu cholesterolu podle výzkumů téměř o 20 %. Zásadní je samozřejmě také konzumace ovoce a zeleniny v převážně syrovém stavu (alespoň 500 g/den). Např. obyčejná mrkev je vynikajícím prostředkem na normalizaci příliš velkého množství cholesterolu a současně zabraňuje jeho ukládání na stěnách cév.

 

Při tepelné úpravě jídla se vyhněte častému smažení a více využívejte vaření v páře či vodě. Pokud přece jen nemůžete odolat chuti na řízky, měli byste si na smažení vybrat řepkový olej, který je technologicky upraven právě pro smažení a jinou tepelnou úpravu. Při přípravě studených pokrmů je zase nejlepší olej olivový.

 

 Kam dál?

- Polévka je základ každé kuchyně 
- Levná strava může být i zdravá, objevte znovu jídla našich babiček
- Minimálni trvanlivost - Jak je to s minimální trvanlivostí surovin
- Glutaman sodný E621 - Jeho škodlivost se nikdy neprokázala 

 

Zdroj: maggi

Ohodnoťte článek "Cholesterol v kuchyni - rady a tipy jak na něj"

Stav hlasování: 2.4/5 (84 hlasů celkem)

Reklama

Komentáře k článku

K tomuto článku je celkem 0 komentářů

Doposud nebyl připojen žádný komentář. Buďte první!

Vstupte do diskuse k článku Cholesterol v kuchyni - rady a tipy jak na něj ...


Poslední přidané recepty

Nejoblíbenější recepty

Poslední rady a tipy



Náhodné recepty

ReceptyNaDoma.cz na Facebooku



    Naši partneři:

  • Profesionální vývoj a správa webových aplikaci