Při výběru bychom se měli zaměřit především na kvalitu tuků, jelikož kvalitní rostlinné tuky pozitivně ovlivňují naše zdraví.
Tuky rozdělujeme do tří skupin - tuhé, mazlavé a tekuté a podle původu na živočišné a rostlinné. Nadměrný příjem a nevhodná skladba tuků v potravě vede k obezitě a závážným onemocněním. Především velký pozor bychom si měli dát na tuky obsahující nasycené mastné kyseliny - vyskytují se v uzeninách, tučných sýrech, paštikách ,...a nahrazovat je tuky obsahující nenasycené mastné kyseliny.
Rostlinné oleje bychom měli používat zásadně ve studené kuchyni, například do salátů. Pro tepelnou úpravu pokrmů (na smažení) lze použít tuky s nízkým obsahem mastných kyselin. Do těsta je nejvhodnějším tukem margarín a na mazání spíše měkké emulgované tuky.
Skladovat bychom je měli v prostorách s nížší teplotou. Celodenní limit tuků pro dospělého a zdravého člověka by měl být 60-100g.