Dnes je Čtvrtek 18.4.2024 a svátek má Valérie | V databázi máme 4 808 receptů


Základy správné výživy

Správná výživa našeho obyvatelstva ve městech i na venkově ukazuje, že naše strava je po energetické stránce bohatá a většinou až nadměrná. V průměru překračuje doporučenou energetickou dávku, kterou v poslední době vyjadřuje 15%.

Průměrná spotřeba mnohých energeticky bohatých potravin stále stoupá a stačí si připomenout, že v poslední době připadá na každého z nás ročně přes 88 kg masa, 38kg cukru a téměř 150l piva, které ovšem nepovažujeme za potravinu.

 

Vzestup energetické dávky i spotřeby energeticky vydatných potravin je nežádoucí tím více, že náš výdej energie klesá jak při práci, tak i ve volném čase. K vysoké energetické hodnotě naší stravy přispívají velkou měrou tuky, a to jak v čisté formě, tak i obsažené v nejrůznějších potravinách.

 

Mezi hlavní nedostatky ve výživě patří nesprávné skladování potravin, dále pak nevhodná sestava jídelníčku jak ve skladbě, tak i v množství připravené stravy, nevhodná kuchyňská příprava pokrmů, nepravidelné podávání jídel a  hygienické závady.

 

Nesprávné skladování potravin

 

Nesprávným ošetřením a skladováním potraviny vznikají ztráty, které mohou být při delším uložení až 50%. Velikost ztrát záleží na skladovacích prostorách. V domácnostech se má ukládat jen tolik, kolik skladovací prostory dovolí.

 

Nevhodná sestava jídelníčku

 

Jídelníček musí především vyhovovat skladbou, to znamená kombinací sestavy jednotlivých jídel, aby v nich byly zastoupeny všechny živiny potřebné pro lidský organismus podle věku a námahy. Základ stravy tvoří potraviny obsahující živočišné bílkoviny, které si ve svém těle nedovedeme vytvořit, tedy potřebné množství mléka, masa a vajec.  Zdroje energie tj. tuky a potraviny obsahující sacharidy, přijímáme v množství, které určuje základní látková proměna v našem těl i množství vydané energie. Pro správnou látkovou přeměnu musíme mít i dostatek nerostných látek a vitamínů ze zeleniny a ovoce. Pestrá strava je základ zdraví. Nejen skladba, ale i množství podávané stravy má být vyhovující.

 

Kuchyňská příprava pokrmů

 

Kuchyňská úprava pokrmů může ovlivnit kvalitu stravy více, než si dovedeme představit, a vzniklé škody mohou mít dalekosáhlé následky. Bílkoviny, nerostné látky, některé vitaminy se vyluhují dlouhým máčením potravin ve vodě, tuky přepalováním se stávají toxické. Doporučuje se jíst zelenina a ovoce syrové ať přímo nebo ve formě salátů, připravovaných těsně před podáváním.

 

Pravidelné podávání jídel

 

Tak jako práce, doba odpočinku a spánek mají svůj vymezený čas, je nutno pamatovat i na podávání jídel. Dnes se uplatňuje zásada jíst častěji a v menších dávkách, a to nejméně 5x denně. Tuto zásadu je nutné v praxi dodržovat a podřídit jí organizaci, přípravu i podávání jídel.

 

 

 

Ohodnoťte článek "Základy správné výživy"

Stav hlasování: 2.2/5 (73 hlasů celkem)

Reklama

Komentáře k článku

K tomuto článku je celkem 0 komentářů

Doposud nebyl připojen žádný komentář. Buďte první!

Vstupte do diskuse k článku Základy správné výživy ...


Poslední přidané recepty

Nejoblíbenější recepty

Poslední rady a tipy



Náhodné recepty

ReceptyNaDoma.cz na Facebooku



    Naši partneři:

  • Profesionální vývoj a správa webových aplikaci