Dalším činitelem ovlivňujícím vznik škodlivých látek je také teplota kouře. Platí přitom, že čím je tato teplota vyšší, tím větší množství karcinogenních látek se vytvoří. Pokud si tedy budeme udit či grilovat nebo opékat na zahradě uzeniny, stačí je „vyrábět“ na mírném ohni s „chladnějším“ kouřem a při konzumaci použít hořčici a koření (tymián, rozmarýn, oregano nebo šalvěj), které totiž likvidují zmíněnou škodlivost. Uvedené bylinky mají vysoký obsah látek zvaných flavanoidy, které vážou karcinogenní příměsi tak pevně, že jsou v nezměněném stavu vylučovány z těla ven.
Co nejraději grilujete?
Může vás zajímat:
– Začala grilovací sezona, jaké jsou letošní žhavé tipy na gril?
Konzumace masa obecně
Podle dietologů musí člověk k zabezpečení správných funkcí organismu jíst rostlinné i živočišné tuky. Živočišné tuky si lidé kvůli obsahu cholesterolu spojují se zvyšováním rizika infarktů. Podle vědeckých studií se prokázalo, že vepřové maso může snižovat hladinu cholesterolu. Čtyřicet jednotlivců jedlo více než šest týdnů třikrát týdně přibližně 120 až 150 gramů vepřového masa (pečené nebo šunka). U mužů došlo ke snížení hladiny cholesterolu o 5,41 % a vzájemný poměr cholesterolů se zlepšil. U žen s normální hladinou cholesterolu nedocházelo ke zvyšování.
Děti rodičů, kteří nejedí maso, mohou mnohem častěji trpět vrozenými vadami než děti rodičů s pestrou stravou, zahrnující všechny druhy potravin. Vědecký průzkum ve Švédsku pak prokázal, že děti vegetariánů jsou mnohem náchylnější k duševním chorobám.
Vysvětlení všech těchto poznatků je přitom krystalicky jednoduché – člověk je od přírody všežravec, a pokud tuto svou dispozici porušuje, tělu prostě něco chybí.