Dnes je Čtvrtek 28.3.2024 a svátek má Soňa | V databázi máme 4 808 receptů


Jaká jsou rizika opékání a grilování a jak se jim bránit?

Zařala grilovací sezóna a pokud hovoříme o úpravě uzenin na přímém ohni, je férové se zmínit o určitých rizicích této úpravy. Je pravda, že působení kouře je spojeno s karcinogenními účinky. Riziko nežádoucích účinků na organismus však tkví spíše v surovinách použitých k výrobě uzenin než v samotném kouři.

Dalším činitelem ovlivňujícím vznik škodlivých látek je také teplota kouře. Platí přitom, že čím je tato teplota vyšší, tím větší množství karcinogenních látek se vytvoří. Pokud si tedy budeme udit či grilovat nebo opékat na zahradě uzeniny, stačí je „vyrábět“ na mírném ohni s „chladnějším“ kouřem a při konzumaci použít hořčici a koření (tymián, rozmarýn, oregano nebo šalvěj), které totiž likvidují zmíněnou škodlivost. Uvedené bylinky mají vysoký obsah látek zvaných flavanoidy, které vážou karcinogenní příměsi tak pevně, že jsou v nezměněném stavu vylučovány z těla ven.

Může vás zajímat:

Grilování na dřevěném uhlí

Začala grilovací sezona, jaké jsou letošní žhavé tipy na gril?

Konzumace masa obecně

Podle dietologů musí člověk k zabezpečení správných funkcí organismu jíst rostlinné i živočišné tuky. Živočišné tuky si lidé kvůli obsahu cholesterolu spojují se zvyšováním rizika infarktů. Podle vědeckých studií se prokázalo, že vepřové maso může snižovat hladinu cholesterolu. Čtyřicet jednotlivců jedlo více než šest týdnů třikrát týdně přibližně 120 až 150 gramů vepřového masa (pečené nebo šunka). U mužů došlo ke snížení hladiny cholesterolu o 5,41 % a vzájemný poměr cholesterolů se zlepšil. U žen s normální hladinou cholesterolu nedocházelo ke zvyšování.

Děti rodičů, kteří nejedí maso, mohou mnohem častěji trpět vrozenými vadami než děti rodičů s pestrou stravou, zahrnující všechny druhy potravin. Vědecký průzkum ve Švédsku pak prokázal, že děti vegetariánů jsou mnohem náchylnější k duševním chorobám.

Vysvětlení všech těchto poznatků je přitom krystalicky jednoduché – člověk je od přírody všežravec, a pokud tuto svou dispozici porušuje, tělu prostě něco chybí.

Ohodnoťte článek "Jaká jsou rizika opékání a grilování a jak se jim bránit?"

Stav hlasování: 2.8/5 (108 hlasů celkem)

Reklama


Poslední přidané recepty

Nejoblíbenější recepty

Poslední rady a tipy



Náhodné recepty

ReceptyNaDoma.cz na Facebooku



    Naši partneři:

  • Profesionální vývoj a správa webových aplikaci