Dnes je Pátek 29.3.2024 a svátek má Taťána | V databázi máme 4 808 receptů


Jak připravit výborný masový vývar

Na přípravu vývaru používáme raději méně tučné hovězí maso. Čím je maso vyzrálejší, tím bude vývar silnější.

Vývar můžeme připravit také jenom z kostí (na 1,5l vody asi 500g hovězích kostí, lze přidat i telecí nebo vepřové).

 

Výraznější chuti vývaru a jantarové barvy dosáhneme, když kosti před vařením nejprve pečeme v troubě asi 30 minut do zhnědnutí.

 

Silný a chutný vývar připravíme, když maso nebo kosti vložíme do studené vody, ne do teplé. Pozvolným zahříváním se z masa nebo kostí vyluhují látky, které dodají polévce výživovou hodnotu, chuť i aroma.

 

Vývar bude mít zlatavou barvu, když cibuli před vložením do vody rozřízneme na polovinu a na malém množství tuku na řezné ploše opečeme. Cibuli můžeme vařit ve vývaru i se slupkou. Pro zlepšení barvy lze do vývaru přidat i trochu nastrouhané mrkve osmahnuté na tuku.

 

Masový vývar musíme vařit velmi mírně. Při prudkém varu se zakalí. Pokud po uvedení do varu vznikne tmavá pěna, opatrně ji sebereme, bílou pěnu neodstraňujeme – pomalým varem se rozptýlí.

 

Čím déle maso nebo kosti vaříme, tím je vývar silnější. Vývar lze nechat mírně probublávat i 4–6 hodin. Dobu vaření zkrátíme, použijeme-li tlakový hrnec.

 

Chceme-li mít vývar úplně čirý, do vlažného vývaru přidáme 1–2 bílky, metlou je rozšleháme a zahříváme. Když se bílky srazí, vývar odstavíme a asi po 30 minutách sebereme pěnu a vývar přecedíme.

 

Tuk z vývaru dokonale odstraníme, když vývar necháme úplně vychladnout a přes noc vložíme do chladničky. Ztuhlý tuk pak z povrchu snadno sebereme. Pokud nemáme čas na ztuhnutí tuku, povrch vývaru protáhneme papírovou utěrkou nebo ubrouskem, tuk do ní vsákně.

Ohodnoťte článek "Jak připravit výborný masový vývar"

Stav hlasování: 2.9/5 (103 hlasů celkem)

Reklama

Komentáře k článku

K tomuto článku je celkem 0 komentářů

Doposud nebyl připojen žádný komentář. Buďte první!

Vstupte do diskuse k článku Jak připravit výborný masový vývar ...


Poslední přidané recepty

Nejoblíbenější recepty

Poslední rady a tipy



Náhodné recepty

ReceptyNaDoma.cz na Facebooku



    Naši partneři:

  • Profesionální vývoj a správa webových aplikaci