Je však nutné dodržovat několik zásad:
1) Maso nikdy neopékáme přímo nad plamenem, ale nad žhavými uhlíky a popelem. Oheň připravíme v dostatečně dlouhém předstihu.
2) Při grilování je nutné stále sledovat a regulovat teplotu. Pokud je příliš vysoká, oheň mírně přidusíme kapkami vody z hrnku. Teplota se ihned sníží a pára maso zvlhčí.
3) Maso často obracíme, nejlépe kovovou špachtlí nebo kleštěmi s dlouhou rukojetí, a potíráme pomocí štětce tukem nebo marinádou.
4) Vidličkou do masa nepícháme, aby nevytekla šťáva a maso nebylo suché.
5) Před grilováním je nutné maso nechat odležet (marinovat). Vhodná doba marinování masa jsou 3–4 hodiny. Maso by se nemělo ovšem marinovat déle jak 6 hodin.
6) Mřížka grilu musí být před grilováním dobře rozehřátá, maso se pak na ni nebude lepit.
7) Během grilování maso stále potíráme tukem či marinádou, aby se nevysušilo.
8) Doba grilování závisí na velikosti a kvalitě masa, na jeho naklepání a odležení. Středně propečené maso je na dotek mírně pružné, dobře propečené maso je pevné.
9) Z masa by při vkládání na gril neměl příliš okapávat olej, aby nám oheň nevznítil a maso se nepřipálilo.
10) Naložení masa s olejem a různým kořením je u grilování velmi důležité.