Domácí tlačenka
před 14 roky Tisk článku Tisk článku do PDF Poslat emailem 10 komentářů přečteno 32 478×
1kg vepřového masa, 250g vepřových kůžiček, sůl, 1 vepřový jazyk
Ohodnoťte recept "Domácí tlačenka"
Komentáře k receptu
K tomuto receptu je celkem 10 komentářů
Dovařování je pozůstatek z doby, kdy se tlačenka plnila do žaludku. Je zbytečné uvařené maso ještě vařit další 2 hodiny. Naprosto souhlasím s panem Stanislavem i Karlem. Velmi podobným způsobem jsem již vyrobil mnoho tlačenek a zatím si nikdo nestěžoval :-).
Dovařování je pozůstatek z doby, kdy se tlačenka plnila do žaludku. Je zbytečné uvařené maso ještě vařit další 2 hodiny. Naprosto souhlasím s panem Stanislavem i Karlem. Velmi podobným způsobem jsem již vyrobil mnoho tlačenek a zatím si nikdo nestěžoval :-).
Jen tak procházím web a zjišťuji, kdo a jak dělá tlačenku. Prošel jsem i pár kuchařek a nestačím se divit kolik je na ně receptů. Nicméně ve všech se opakuje jako na kolovrátku: Vložíme do vody a vaříme při cca 80-90 °C dvě až dvě a půl hodiny..." Může mi někdo vysvětlit proč? Zde pan Ludvík píše, že "v životě neslyšel" o tlačence bez dovařování(?!). Chápu, že když se dělá tlačenka z žaludku nebo střeva tak se musí vařit, ale proč, když se plní do umělého střeva? Já dělám tlačenku již mnoho let a nikdy jsem ji nedovařoval! A je naprosto perfektní (pokud ji "nezmrším" nějak jinak). Dost mě zaráží, že všichni dělají tlačenku zbytečně složitě, já dám vařit vše do jednoho hrnce a vařím do měkka, potom nakrájím, dochutím, naplním do umělého střeva a nechám ztuhnout. (Nedávám do ní játra) Nedávám ani kůže ani želatinu (to je zvěrstvo!), místo nich dám "kotky" (vepř. nožičky) a ty mi zaručí, že tlačenka krásně ztuhne a ještě z nich oberu do tlačenky vše včetně kůžiček. (Pozor na mrňavé kostičky!) Vapřové nožičky jsou naprostá delikatesa, např. ještě teplé s chlebem a křenem, a také po studenu v tlačence.
Souhlas ve všem pane Stanislav,dělám ji tak 10let také bez jater,uvařím,okořením a ještě horké plním do sáčků na tlačenky.Uvařené nožičky mi zaručují,že tláča je pěkně tuhá.Nic už nedovařuji,jenom je zavěsím za špgát který už na těch sáčcích je.
Jen tak procházím web a zjišťuji, kdo a jak dělá tlačenku. Prošel jsem i pár kuchařek a nestačím se divit kolik je na ně receptů. Nicméně ve všech se opakuje jako na kolovrátku: Vložíme do vody a vaříme při cca 80-90 °C dvě až dvě a půl hodiny..." Může mi někdo vysvětlit proč? Zde pan Ludvík píše, že "v životě neslyšel" o tlačence bez dovařování(?!). Chápu, že když se dělá tlačenka z žaludku nebo střeva tak se musí vařit, ale proč, když se plní do umělého střeva? Já dělám tlačenku již mnoho let a nikdy jsem ji nedovařoval! A je naprosto perfektní (pokud ji "nezmrším" nějak jinak). Dost mě zaráží, že všichni dělají tlačenku zbytečně složitě, já dám vařit vše do jednoho hrnce a vařím do měkka, potom nakrájím, dochutím, naplním do umělého střeva a nechám ztuhnout. (Nedávám do ní játra) Nedávám ani kůže ani želatinu (to je zvěrstvo!), místo nich dám "kotky" (vepř. nožičky) a ty mi zaručí, že tlačenka krásně ztuhne a ještě z nich oberu do tlačenky vše včetně kůžiček. (Pozor na mrňavé kostičky!) Vapřové nožičky jsou naprostá delikatesa, např. ještě teplé s chlebem a křenem, a také po studenu v tlačence.
Souhlas ve všem pane Stanislav,dělám ji tak 10let také bez jater,uvařím,okořením a ještě horké plním do sáčků na tlačenky.Uvařené nožičky mi zaručují,že tláča je pěkně tuhá.Nic už nedovařuji,jenom je zavěsím za špgát který už na těch sáčcích je.
O takové tlačence jsem v životě neslyšel. Bez koření a hlavně bez dovařování? 2 hodiny je pro kůži docela málo. Velice pochybuji, že toto v rukávu vůbec ztuhne.
O takové tlačence jsem v životě neslyšel. Bez koření a hlavně bez dovařování? 2 hodiny je pro kůži docela málo. Velice pochybuji, že toto v rukávu vůbec ztuhne.
Přidejte Váš komentář
Reklama
Tlačenka
Používám vepřové koleno,plecko,vepřové srdce,nožičky. Vše vařím jednotně v hrncích. Když maso je uvařené,tak srdce a plecko pokrájím na kostky,pak koleno zbavím kosti a taky pokrájím,oberu nožičky a vše smíchané dám do hrnce s vývarem po nožičkách,popřípadě doleju trochu vývaru po kolínku. Okořením mletým pepřem,majoránkou,dám prolisovaný česnek a dle chuti přisolím. Pak vše povařím. Závěrem mám připravený papír na tlačeku dávám velikost č.10. Tyto papíry naplním,zavážu a dám chladit.Záměrně jsem neuváděl počet v kg protože si každý udělá podle potřeby. Já dělám vždy asi tak dvě a půl tlačenky a je výborná.