Dnes je Sobota 18.5.2024 a svátek má Nataša | V databázi máme 4 808 receptů


Dělená strava

Dělená strava je jedním ze způsobů stravování, který vede ke snížení tělesné hmotnosti. Má zastánce po celém světě a je populární především proto, že umožňuje jíst téměř všechno.

Záleží pouze na správně sestaveném jídelníčku.Výsledky dělené stravy se projevují velmi brzy a působí dlouhodobě.

 

Potraviny dělíme na dvě hlavní skupiny a dvě podskupiny ( hlavní rostlinná skupina, hlavní živočišná skupina, zeleninová podskupina, ovocná podskupina).Rozdělení do skupin pomáhá kombinovat potraviny tak, aby na náš trávicí systém působily harmonicky. Konzumace potravin bohatých na bílkoviny a škroby brání k přirozenému a úplnému strávení. Hlavní zásadou tedy je, že celý den jíme buď bílkoviny, nebo sacharidy a tyto dny bychom měly střídat. A proč dělit? Bílkovinné potraviny potřebují pro své úspěšné strávení velmi nízké pH, a tudíž hodně kyselé prostředí. U sacharidů je tomu přesně naopak. Ty vyžadují vysoké pH. Jakmile se obě látky tráví spolu, nedochází k jejich optimálnímu rozkladu a v průběhu postupu trávicí trubicí může docházet k uvolňování nevhodných látek pro správné fungování organismu.


Do rozsáhlé skupiny sacharidových potravin patří všechny druhy obilnin, všechny výrobky z celozrnných obilnin, luštěniny, husté ovocné šťávy, pivo, med a rýže. K bílkovinným potravinám se řadí především maso a masné výrobky, neuzené ryby, plody moře, sójové výrobky, vejce, sýry do 50% tuku a také nízkotučné mléko a mléčné výrobky. Z nápojů jsou to ovocné čaje, bílé a červené víno a šampaňské.

 

Existují i neutrální potraviny, které nebrání ani trávení potravin bohatých na cukry, ani trávení potravin bohatých na bílkoviny. Můžeme je tedy libovolně kombinovat s potravinami z jakékoli skupiny. Do této skupiny se řadí například tuky, máslo, mléčné výrobky s obsahem tuku vyšším než 50%, uzené výrobky a uzené ryby, ořechy, bylinky, houby, koření a bylinkové čaje.

 

 

                                                                                                                                                                                                                                    Zdroj: Maggi  

Ohodnoťte článek "Dělená strava"

Stav hlasování: 1.2/5 (30 hlasů celkem)

Reklama

Komentáře k článku

K tomuto článku je celkem 0 komentářů

Doposud nebyl připojen žádný komentář. Buďte první!

Vstupte do diskuse k článku Dělená strava ...


Poslední přidané recepty

Nejoblíbenější recepty

Poslední rady a tipy



Náhodné recepty

ReceptyNaDoma.cz na Facebooku



    Naši partneři:

  • Profesionální vývoj a správa webových aplikaci