Dnes je Sobota 27.4.2024 a svátek má Jaroslav | V databázi máme 4 808 receptů


Živáňská pečeně

Živaňská pečeně se připravuje v přírodě. Je to doslova obřad. Kořenící směs bývá často tajemstvím hostitele, který si ji sám připravuje z různých druhů koření a sušených bylinek.  

Hovězí  a vepřové maso se doplňuje jehněčím, skopovým nebo zvěřinou, kromě slaniny se přidávají i různé druhy klobás. Krajově se do marinády dává kromě oleje také červené víno. Přichutit ji můžeme i worcesterskou omáčkou, kečupem, prolisovaným česnekem apod. Při přípravě pikantnější živáňské pečeně můžeme použít i čili koření, přidáváme ho však s mírou, aby nepřerušilo chuť masa.

K zásadám při přípravě živáňské pečeně patří použít několik druhů masa a nešetřit ani slaninou, ani cibulí.

Jednotlivé druhy masa, jater, slaniny, klobásy a zeleniny napichujeme s malými rozestupy, aby se žár dostal na celé plátky a aby nebyly na okraji příliš opečené a uprostřed polosyrové.

Po napíchání na jehlu se směs masa a zeleniny upevní bodci, které zabraňují protáčení surovin, a tím opékání pouze z jedné strany.

Živáňskou rožníme zvolna a velmi často ji potíráme marinádou.

Během rožnění masa si připravíme velké množství pikantních příloh, např. kysané zelí, sterilované okurky, cibuli, houby, feferonky, ale i čerstvou zeleninu či saláty. Nesmí samozřejmě chybět ani dobré pivo a víno.

Ohodnoťte článek "Živáňská pečeně"

Stav hlasování: 2.8/5 (270 hlasů celkem)

Reklama

Komentáře k článku

K tomuto článku je celkem 1 komentář


Poslední přidané recepty

Nejoblíbenější recepty

Poslední rady a tipy



Náhodné recepty

ReceptyNaDoma.cz na Facebooku



    Naši partneři:

  • Profesionální vývoj a správa webových aplikaci