Kapusta
Stejně jako zelí patří mezi košťálovou zeleninu, oproti zelí je ale kapusta měkčí. Kapusta má ve srovnání se zelím vyšší obsah sacharidů, bílkovin i vlákniny. Je velmi cenným rostlinným zdrojem vápníku. Z minerálních látek obsahuje ještě draslík, železo, hořčík, jód, zinek a selen. Z vitaminů obsahuje kapusta hodně betakarotenu, vitaminy skupiny B a vitamin C. Snižuje hladinu cholesterolu a riziko vzniku infarktu. Díky vláknině působí pozitivně na střevní sliznici a jako zdroj vitaminu C pomáhá chránit tělo před infekcí.
Pár receptů: |
Kapustové zelí
- 1/2 hlávky kapusty
- Sůl
- Sojová omáčka tamari
- Mletý kmín (případně drcený)
- Ocet (jablečný, vinný)
- 2 lžičky kukuřičného škrobu
Příprava:
Hlávku kapusty rozkrojíme na půl, odřízneme košťál a propláchneme pod proudem studené vody. Poté kapustu nakrouháme, vložíme do hrnce a podlijeme tudenou vodou (asi 3 cm od dna). Do hrnce ještě přidáme půl lžičky soli, zakápneme sojovou omáčkou a přidáme kmín. Přivedeme k varu a dusíme kapustu pod pokličkou do měkka (cca 10 min). Pokličku odendáme a zakápneme octem (ocet si přidají je ti, kteří mají rádi zelí jemně sladkokyselé). 2 minutky podusíme s octem a poté přidáme kukuřičný škrob rozmíchaný v trošce studené vody. Ještě tři minutky vaříme a kapustové zelí je hotové.
Rady a tipy:
- Kapustové zelí nemusíte ničím doslazovat, kapusta je příjemně sladká sama o sobě.
- Kapustové zelí můžete použít jako přílohu k hlavnímu jídlu, ale také jako zeleninový přídavek ke svačinám.
- Zbylou půlku kapustové hlávky použijte třeba na kapustovou polévku.
Jana Škramlíková, DiS.
Jana Škramlíková je guru na stravu