Dnes je Středa 14.11.2018 a svátek má Sáva | V databázi máme 4 776 receptů


Zelenina v podzimní kuchyni - Kapusta

Zelenina v podzimní kuchyni - Kapusta

Jsem ráda, že se čím dál více lidí zajímá o zdravou výživu a chápe význam důležitosti konzumace ovoce a zeleniny podle jejich sezony. Někomu ale může činit potíže, hlavně na podzim a v zimě, ty správné druhy zeleniny vhodně zpracovat a začlenit do jídelníčku. Proto vás během podzimu a zimy budu zásobovat recepty se zeleninou charakteristickou pro tato období.

Kapusta

Stejně jako zelí patří mezi košťálovou zeleninu, oproti zelí je ale kapusta měkčí. Kapusta má ve srovnání se zelím vyšší obsah sacharidů, bílkovin i vlákniny. Je velmi cenným rostlinným zdrojem vápníku. Z minerálních látek obsahuje ještě draslík, železo, hořčík, jód, zinek a selen. Z vitaminů obsahuje kapusta hodně betakarotenu, vitaminy skupiny B a vitamin C. Snižuje hladinu cholesterolu a riziko vzniku infarktu. Díky vláknině působí pozitivně na střevní sliznici a jako zdroj vitaminu C pomáhá chránit tělo před infekcí. 

Pár receptů:

Zapečená kapusta

Mleté maso zapečené v kapustě

- Karbanátky s kapustou

- Kapustová polévka | Recept

Kapustové zelí

Suroviny: / 2 – 3 porce

  • 1/2 hlávky kapusty
  • Sůl
  • Sojová omáčka tamari
  • Mletý kmín (případně drcený)
  • Ocet (jablečný, vinný)
  • 2 lžičky kukuřičného škrobu

Příprava:

Hlávku kapusty rozkrojíme na půl, odřízneme košťál a propláchneme pod proudem studené vody. Poté kapustu nakrouháme, vložíme do hrnce a podlijeme tudenou vodou (asi 3 cm od dna). Do hrnce ještě přidáme půl lžičky soli, zakápneme sojovou omáčkou a přidáme kmín. Přivedeme k varu a dusíme kapustu pod pokličkou do měkka (cca 10 min). Pokličku odendáme a zakápneme octem (ocet si přidají je ti, kteří mají rádi zelí jemně sladkokyselé). 2 minutky podusíme s octem a poté přidáme kukuřičný škrob rozmíchaný v trošce studené vody. Ještě tři minutky vaříme a kapustové zelí je hotové.

Rady a tipy:

  • Kapustové zelí nemusíte ničím doslazovat, kapusta je příjemně sladká sama o sobě.
  • Kapustové zelí můžete použít jako přílohu k hlavnímu jídlu, ale také jako zeleninový přídavek ke svačinám.
  • Zbylou půlku kapustové hlávky použijte třeba na kapustovou polévku.

Jana Škramlíková, DiS.

Jana Škramlíková je guru na stravu

Ohodnoťte článek "Zelenina v podzimní kuchyni - Kapusta"

Stav hlasování: 3.0/5 (69 hlasů celkem)

Reklama

Komentáře k článku

K tomuto článku je celkem 4 komentáře


Poslední přidané recepty

Nejoblíbenější recepty

Poslední rady a tipy



Náhodné recepty

ReceptyNaDoma.cz na Facebooku



    Naši partneři:

  • Profesionální vývoj a správa webových aplikaci