Dnes je Sobota 20.4.2024 a svátek má Marcela | V databázi máme 4 808 receptů


Zálivky do salátů

Zálivky do salátů

Rafinovanost salátu stojí a padá se zálivkou. Ať prostá a jednoduchá, nebo rafinovaně vytříbená, vždy je důležitá jakost a vyváženost přísad.

Základním požadavkem dobré zálivky je kvalitní ocet a olej. Kombinace různých octů a olejů nám umožňuje měnit chuť salátů a spolu s velkým množstvím druhů zeleniny a jiných surovin dává nekonečné možnosti experimentování. Do zálivek jsou vynikající především vinné octy, ovocné a ochucené octy. Přidáváme jen malé množství, aby svou chutí pouze zdůraznil chuť zeleniny a jiných surovin v salátu, aniž by ji potlačil. Z olejů se do zálivek nejlépe hodí olivový olej, ořechový olej nebo pikantní čili olej. Na zálivku lze také použít slunečnicový a sójový olej.

Přísady klasické francouzské salátové zálivky vinaigrette jsou ocet, olej, dijonská hořčice, pepř a sůl. Je výborná především na nejrůznější listové a zeleninové saláty. Stejně vhodné jsou i lehké smetanové zálivky ze sladké nebo zakysané smetany, z creme fraiche či z jogurtu, jehož podle přání můžeme ochutit trochou hořčice, křenu, kečupu, čerstvými bylinkami nebo jiným kořením.

Na bramborové a těstovinové saláty a vařenou zeleninu se dobře hodí majonéza, kterou můžeme rovněž ochutit.

Příprava octové zálivky vinaigrette:

Potřebujeme:

-  olej a ocet v poměru 1:3

– sůl, pepř

– citronová šťáva

– dijonská hořčice

 

Všechny přísady kromě oleje dáme do misky, důkladně promícháme, pak přidáme olej a rozšleháme, až se vše dobře spojí. Zálivku můžeme vázat žloutkem. Podle chuti ji můžeme doplnit dalším kořením a bylinkami.

 

K chuťově méně výrazným druhům salátů podáváme vždy jemný  dresink a naopak k salátům s výraznou chutí patří pikantnější zálivky.


Ohodnoťte článek "Zálivky do salátů"

Stav hlasování: 2.5/5 (255 hlasů celkem)

Reklama

Komentáře k článku

K tomuto článku je celkem 1 komentář


Poslední přidané recepty

Nejoblíbenější recepty

Poslední rady a tipy



Náhodné recepty

ReceptyNaDoma.cz na Facebooku



    Naši partneři:

  • Profesionální vývoj a správa webových aplikaci