Základním požadavkem dobré zálivky je kvalitní ocet a olej. Kombinace různých octů a olejů nám umožňuje měnit chuť salátů a spolu s velkým množstvím druhů zeleniny a jiných surovin dává nekonečné možnosti experimentování. Do zálivek jsou vynikající především vinné octy, ovocné a ochucené octy. Přidáváme jen malé množství, aby svou chutí pouze zdůraznil chuť zeleniny a jiných surovin v salátu, aniž by ji potlačil. Z olejů se do zálivek nejlépe hodí olivový olej, ořechový olej nebo pikantní čili olej. Na zálivku lze také použít slunečnicový a sójový olej.
Přísady klasické francouzské salátové zálivky vinaigrette jsou ocet, olej, dijonská hořčice, pepř a sůl. Je výborná především na nejrůznější listové a zeleninové saláty. Stejně vhodné jsou i lehké smetanové zálivky ze sladké nebo zakysané smetany, z creme fraiche či z jogurtu, jehož podle přání můžeme ochutit trochou hořčice, křenu, kečupu, čerstvými bylinkami nebo jiným kořením.
Na bramborové a těstovinové saláty a vařenou zeleninu se dobře hodí majonéza, kterou můžeme rovněž ochutit.
Příprava octové zálivky vinaigrette:
Potřebujeme:
- olej a ocet v poměru 1:3
– sůl, pepř
– citronová šťáva
– dijonská hořčice
Všechny přísady kromě oleje dáme do misky, důkladně promícháme, pak přidáme olej a rozšleháme, až se vše dobře spojí. Zálivku můžeme vázat žloutkem. Podle chuti ji můžeme doplnit dalším kořením a bylinkami.
K chuťově méně výrazným druhům salátů podáváme vždy jemný dresink a naopak k salátům s výraznou chutí patří pikantnější zálivky.