Hnědá a bílá vejce jsou i přes řadu protichůdných tvrzení chuťově stejná – pokud mají stejnou kvalitu.
Chlazení vajec
Po vaření byste měli vejce prudce zchladit, jinak příliš „dojdou".
Odlepení vajíček od kartonu
Nejlépe si pomůžete, pokud karton s vejci ponoříte do vlažné vody a necháte papír změknout.
Zbytky vajec na noži
Vajíčka na tvrdo se vám při krájení nebudou lepit na nůž, pokud ho nejdříve na chvilku ponoříte do horké vody.
Poškozená vejce
Vejce lze vařit, i pokud je skořápka lehce nakřáplá. Pečlivě je zabalte do alobalu a vložte do vroucí vody.
Hnědá vejce
Hnědá a bílá vejce jsou i přes řadu protichůdných tvrzení chuťově stejná – pokud mají stejnou kvalitu. Jediný rozdíl spočívá ve skořápce: bílá je tenčí.
Vejce a mrazení
I vajíčka lze mrazit. Oddělte bílek od žloutku, vlijte do samostatných nádobek a zmrazte.
Test čerstvosti vajíček
- Při nákupu zkontrolujte datum trvanlivosti na obalu.
- Vložte vajíčko do sklenice naplněné vodou. Čerstvé vejce samo o sobě obsahuje velké množství vody. Proto je poměrně těžké a zůstane ležet na dně sklenice. Oproti tomu vejce, které je staré asi 7 dnů, obsahuje více vzduchu. Ve sklenici se narovná, špička se otočí směrem ke dnu. U ještě staršího vejce se uvnitř nahromadí tolik vzduchu, že vám stoupne k hladině a bude ve vodě plavat.
- Stáří vejce můžete rovněž odečíst ze struktury bílku. Pokud bílek po rozklepnutí vajíčka obepíná žloutek jako plášť, je vejce čerstvé. Pokud ze žloutku stéká, jedná se o starší vejce.
Velikosti vajec
Vajíčka existují ve čtyřech velikostech:
S (small, do 52 g)
M (medium, od 53 do 62 g)
L (large, od 63 do 72 g)
XL (extra large, nad 72 g)
Pokud není uvedeno jinak, počítají recepty s vejci velikosti M.
Vařené nebo syrové
Pokud si nejste jisti, zda držíte v ruce vejce syrové nebo vařené, otáčejte jím po jeho ose: vařená vejce se točí téměř jako káča, syrová krátce a pomalu.
Vejce na tvrdo
Žloutek si uchová žlutozlatou barvu, pokud vajíčka budete vařit pět minut a potom je necháte dojít ještě dalších pět minut v horké vodě.
Vaření vajec
Aby vám vajíčka nepraskla:
- napíchněte vejce jehlou na ploché straně
- přidejte do vody na vaření trochu octa
Může se stát, že se žloutek během vaření zbarví. To ovšem není znakem špatné kvality.
Viz heslo Omeleta
Míchaná vajíčka
- Zahřejte na pánvi tuk a přidejte vejce. Pokud se vejce nahromadí na kraji pánve, posuňte již ztuhlou hmotu obracečkou nebo vařečkou doprostřed. Tento postup opakujte, dokud hmota úplně neztuhne. Takto dosáhnete vláčných, jemných míchaných vajíček.
- Míchaná vajíčka budou krásně vzdušná, pokud je ještě za syrova povzbudíte trochou perlivé minerální vody.
Loupání vajec
Vařená vejce snadno oloupete, pokud je ihned po vaření prudce zchladíte studenou vodou.
Sázená vejce
- Zahřejte tuk a pak ztlumte plamen.
- Během smažení vejce nesolte, jinak se na žloutku utvoří skvrny.
- Chcete-li, aby vajíčko mělo pěkný kulatý tvar, používejte speciální formy na sázená vejce.
Příprava těsta – pečení
Než se pustíte do zadělávání těsta, nechte vajíčka stát asi 30 minut v pokojové teplotě. Po rozklepnutí budou mít větší objem a těsto bude vláčnější.
Dělení vajec
Lépe se vám budou dělit vejce studená než teplá. Navíc vždy dbejte na to, aby se do bílku nedostal žloutek (viz heslo Bílek).
Pár receptů s vejci:
– Sázená vejce na bramborách se sýrem