Dnes je Neděle 28.4.2024 a svátek má Vlastislav | V databázi máme 4 808 receptů


Vařené a dušené brambory

Oloupané brambory zbytečně nekrájíme na příliš malé kousky, protože tak se z nich vyluhuje víc vitaminů a minerálů.

 

Když při vaření oloupaných brambor přidáme do vody několik kapek octa nebo citronové šťávy, udrží se v bramborách více vitaminu C a zlepší se i chuť déle skladovaných nebo nasládlých brambor.

Kromě kmínu, petrželky nebo libečku lze brambory vařit s celerovou natí, saturejkou, celou cibulí nebo stroužkem česneku, jsou pak chutnější.

Oloupané brambory na vzduchu rychle černají, a tak je buď ihned vkládáme do vroucí osolené vody a uvaříme, nebo je zalijeme studenou vodou (v ní je pak také vaříme).

Nové brambory snáze oškrábeme, když je na půl hodiny namočíme do studené osolené vody. Necháme-li dobře omyté  staré brambory stát ve studené vodě asi 2 hodiny a až potom je oloupeme a uvaříme, získají svěžest nových brambor.

Nejvhodnější teplota pro skladování brambor je 3–5 stupňů C a na temném místě.  Pohybuje-li se teplota kolem nuly, brambory sládnou a namrzají. V teple naopak zahnívají a snadno klíčí.

Během skladování klíčky neolamujeme, protože dužnina brambor pak tmavne. Klíčky odstraníme až těsně před vařením. Brambory s klíčky vaříme oloupané, ne ve slupce! Hodně naklíčené brambory však raději vůbec nepoužíváme, protože obsahují toxický solanin.

Zdravé nenaklíčené brambory vaříme raději ve slupce, protože pod ní je nejvíce vitaminů a minerálů.

Během dušení brambory trochu podléváme (vodou, vývarem, mlékem či mlékem se smetanou), aby se nepřipálily. Nedusíme je zprudka, jen při pozvolném dušení vrstvy stejnoměrně změknou. Nové brambory se na dušení nehodí, protože obsahují mnoho vody a snadno se rozpadají.

Ohodnoťte článek "Vařené a dušené brambory"

Stav hlasování: 2.7/5 (249 hlasů celkem)

Reklama

Komentáře k článku

K tomuto článku je celkem 0 komentářů

Doposud nebyl připojen žádný komentář. Buďte první!

Vstupte do diskuse k článku Vařené a dušené brambory ...


Poslední přidané recepty

Nejoblíbenější recepty

Poslední rady a tipy



Náhodné recepty

ReceptyNaDoma.cz na Facebooku



    Naši partneři:

  • Profesionální vývoj a správa webových aplikaci