Dietní bílková majonéza:
Bílky ze dvou natvrdo uvařených vajec dáme do mixéru, přilijeme lžíci oleje, trochu mléka a našleháme do husté majonézy. Dochutíme solí, hořčicí a worcesterskou omáčkou.
Smetanová majonéza:
Žloutek uvařený natvrdo prolisujeme přes husté sítko, osolíme a po částech vešleháme 250g husté zakysané smetany. Dochutíme solí, pepřem a citrónovou šťávou.
Majonéza ze žervé:
2 sýry žervé utřeme se žloutkem a 2 lžícemi oleje. Zakapeme citronovou šťávou a dochutíme solí, pepřem a cukrem.
Majonéza z uvařených žloutků:
60g másla utřeme se 4 uvařenými žloutky prolisované přes husté sítko, zředíme lžící smetany nebo mléka a ochutíme solí a citrónovou šťávou.