Zde je pár rad, aby i Vám se těsto povedlo:
1) Tekutina na přípravu závinového těsta má být vlažná, aby bílkoviny v mouce lépe nabobtnaly.
2) Důležitá je také kvalita mouky. Měla by to být hladká mouka s vysokým obsahem lepku, jinak se těsto při vytahování trhá.
3) Čím déle tažené závinové těsto zpracováváme, tím lépe se pak táhne.
4) Zpracované těsto na závin má být vláčné a pružné, je-li příliš suché, přidáme trochu mléka nebo bílého jogurtu, do lepivého těsta zapracujeme ještě trochu mouky.
5) Je důležité těsto přikrýt nahřátým kastrolem, protože kdyby oschlo, nedalo by se dobře vytáhnout. Čím je těsto lépe vyhřáté, tím se lépe vytahuje. Těsto můžeme také zabalit do mikrotenového sáčku a položit do napařovacího hrnce.
6) Před vyválením můžeme oddělit kousek těsta, ze kterého vyválíme plát a formičkou vykrájíme různé tvary. Ozdoby rozložíme na závin potřený rozšlehaným vejcem a také je potřeme.
7) Z těsta po vytáhnutí můžeme odříznout silnější okraje.
8) Aby byl závin opravdu křehký, ještě horký ho potřeme rozehřátým tukem.
Vytahování závinového těsta
Vytahování těsta je nejtěžší část práce při přípravě závinu. Těsto musí být tenké a zároveň se nesmí potrhat. Při vytahování postupujeme od středu k okrajům, aby těsto bylo všude stejně silné. Ruce mírně sevřeme v pěst, podstrčíme je pod těsto, dáme k sobě a pak opatrně od sebe odtahujeme, čímž těsto vytahujeme do všech stran. Rukama nesmíme pohybovat příliš prudce, jen tolik, kolik nám dovolí pružnost těsta. Plát můžeme během vytahování slabě potřít olejem, aby těsto zůstalo stále vláčné a netrhalo se. Nakonec vytažené těsto položíme zpět na utěrku posypanou moukou nebo ubrus a prsty vytáhneme také okraje. A jen pro zajímavost – těsto je možné vytáhnout i tak, že ho vyhazujeme do vzduchu a ono se rotací vytáhne na tenkou placku.