Dnes je Pondělí 22.1.2018 a svátek má Slavomír | V databázi máme 4 771 receptů


Tajemství dobrého džemu

Tajemství dobrého džemu

Když se doma vaří džem, celým bytem prostoupí sladká vůně ovoce a všichni chodí ochutnávat tu dobrotu. A tak je už i samotné vaření džemu vlastně zážitkem.

Džem vaříme po menších dávkách v širší nádobě, aby se ovoce co nejrychleji uvedlo do varu, a zachovalo si tak svou přirozenou chuť a vůni.

Cukr musíme přidávat postupně, abychom nepřerušili var.

Dobu varu džemu s cukrem zkracujeme na minimum. Při  delším varu totiž cukr karamelizuje, džem hnědne a ovoce ztrácí svou přirozenou chuť a barvu.

U džemů i marmelád kombinujeme ovoce sladší s kyselejším a ovoce s různým obsahem pektinů.

Když přidáme do džemu nebo marmelády citronovou šťávu, zvýrazníme chuť ovoce. Citron dokonce přispívá i k rosolovatění ovoce.

Mnohé recepty nebo návody na želírovacích přípravcích doporučují při vaření ovoce s cukrem sbírat pěnu. Není to však nutné, protože odpěňování má vliv pouze na vzhled džemu nebo marmelády, ale jinak chuť se nemění. Odstraněním pěny však připravíme průzračný rosol.

Rozdíl mezi džemem a marmeládou:

Džem má řidší konzistenci a většinou obsahuje celé kousky ovoce. Marmeláda je tužší a připravuje ji z hodně vyzrálého ovoce, které buď prolisujeme strojkem na ovoce nebo rozmixujeme a propasírujeme přes síto.

Ohodnoťte článek "Tajemství dobrého džemu"

Stav hlasování: 3.4/5 (63 hlasů celkem)

Reklama

Komentáře k článku

K tomuto článku je celkem 0 komentářů

Doposud nebyl připojen žádný komentář. Buďte první!

Vstupte do diskuse k článku Tajemství dobrého džemu ...


Poslední přidané recepty

Nejoblíbenější recepty

Poslední rady a tipy



Náhodné recepty

ReceptyNaDoma.cz na Facebooku



    Naši partneři:

  • Profesionální vývoj a správa webových aplikaci