Dnes je Čtvrtek 25.4.2024 a svátek má Marek | V databázi máme 4 808 receptů


Švédský stůl

Dnes velmi rozšířenému způsobu podávání pokrmů studené, ale i teplé kuchyně, při kterém se hosté obslouží sami, se říká švédský stůl.

Tradiční švédský stůl

 

Švédský stůl můžeme připravit tradiční - z mís sýrových a masových nářezů, plněných vajec, zeleniny nebo obložených chlebíčků či chuťovek. Přidat lze různé saláty. Hosté je pak jen vybírají a ochutnávají.

 

Moderní švédský stůl

 

Méně práce s přípravou, více možností k uspokojení různých chutí hostů. Na stůl dáváme všechno, z čeho si hosté mohou připravit studené lahůdky sami. Základem je rozkrojené nebo na plátky nakrájené pečivo, chléb nakrájený na krajíčky nebo na menší ozdobné tvary a slané sušenky nebo např. soudečky z listového těsta, banánky nebo větrníčky z odpalovaného těsta apod. Na stole by dále neměly chybět misky s pomazánkami, pěnami a dipy několika druhů, nakrájená zelenina a ovoce, sýry, uzeniny, rybí lahůdky, ořechy, talířky s nakrájenými bylinkami apod. Hosté si pak vybírají, na co mají chuť, a v různých kombinacích připravují obložené chlebíčky, chuťovky, sousta, špízy, talířky - paleta možností je pestrá. Potřebují k tomu pouze dostatek talířků nebo misek, různé koktejlové jehly, ubrousky a trochu fantazie.

 

Dipy

 

Anglický výraz  dip znamená ponořit, namočit. Hustotou stojí dipy na rozhraní mezi pomazánkou a omáčkou. V dipu můžeme namáčet špalíčky chleba, plátky pečiva, slané sušenky nebo tyčinky, krekry, opečené kousky toastového chleba, plátky pečených brambor, chipsy, nakrájený arabský chléb potřený olejem a opečnených v troubě apod. Vhodná je také zelenina nakrájená na dlouhé tenké nudličky či špalíčky nebo jiné tvary, které se dají snadno vzít do ruky nebo zelenina rozebraná na malé růžičky či menší celá nebo jen rozkrojená zelenina. Pro zeleninu upravenou k namáčení v dipech se používá mezinárodní název z francouzštiny - crudités. V dipech můžeme namáčet i ovoce.

 

 

 

Ohodnoťte článek "Švédský stůl"

Stav hlasování: 2.1/5 (65 hlasů celkem)

Reklama

Komentáře k článku

K tomuto článku je celkem 0 komentářů

Doposud nebyl připojen žádný komentář. Buďte první!

Vstupte do diskuse k článku Švédský stůl ...


Poslední přidané recepty

Nejoblíbenější recepty

Poslední rady a tipy



Náhodné recepty

ReceptyNaDoma.cz na Facebooku



    Naši partneři:

  • Profesionální vývoj a správa webových aplikaci