Dnes je Sobota 27.4.2024 a svátek má Jaroslav | V databázi máme 4 808 receptů


Sušené ovoce

Sušené ovoce

Sušení ovoce je známé již po tisíciletí. Ovoce se suší na slunci nebo ve stínu tak dlouho, až se téměř zbaví tekutiny. Takto konzervované plody vydrží při správném skladování měsíce.

 

Jsou velmi sladké, aromatické, plné vitaminů a živin. Sušené, kandované a někdy i glazované ovoce bývá k dostání po celý rok, ovšem o Vánocích je naprosto všudypřítomné, protože nastane čas štol, vánoček, ovocných chlebíčků, fíků a datlí.

Na trhu najdeme sušené plody často sířené, aby byly chráněny před napadením hmyzem. Kvůli zdraví bychom se jim měli vyhýbat nebo je alespoň před použitím důkladně omýt. Sušené plody můžeme používat do sladkých i slaných pokrmů. Kromě jablek, meruněk, bobulového ovoce, hrušek, třešní a broskví obohacuje trh sušené exotické ovoce jako ananas, banány, mango nebo papája.

Při pečení jemného pečiva hraje významnou roli vzhled použitého ovoce. Proto zde sáhneme po kandovaném nebo glazovaném ovoci. Kandované ovoce se však nepoužívá pouze na ozdobení koláčů, dortů a koktejlů, ale i do anglického švestkového pudinku nebo italské cassaty.

Před kandováním se ovoce krátce povaří a potom se zvolna vaří v cukerném sirupu. Nejrozšířenější jsou kandované višně nebo zázvor, ale kandují se také plátky pomeranče a citronu i samotná pomerančová a limetová kůra. Oranžát a citronát se zase vyrábějí z kůry hořkých pomerančů a cedrátu. Naproti tomu glazované ovoce je pouze potažené cukrovým sirupem, a proto není tak sladké jako kandované. K dostání bývají glazované třešně a pomeranče, ale je možné glazovat i květy fialek, černého bezu nebo lístky růží.

Ohodnoťte článek "Sušené ovoce"

Stav hlasování: 2.5/5 (84 hlasů celkem)

Reklama

Komentáře k článku

K tomuto článku je celkem 1 komentář


Poslední přidané recepty

Nejoblíbenější recepty

Poslední rady a tipy



Náhodné recepty

ReceptyNaDoma.cz na Facebooku



    Naši partneři:

  • Profesionální vývoj a správa webových aplikaci