Španělsko rozdělujeme do šesti oblastí- andaluská, baskická, galicijská, kastilská a katalánská, valencijská a murcijská a každá tato oblast je specifická svými specialitami. Ve všech oblastech se tradičně používá olivový olej a česnek.
Pro andulskou oblast je specialitou studená polévka gazpacho, ryby a mořské plody. Rodí se zde také vynikající vína.
Propagonistou baskické kuchyně je treska a omáčka El bacalao, která je opravdovou lahůdkou a dodává nezaměnitelnou chuť.Lidovým jídlem je zde marmitako, kotlík s tuňákem a brambory.
V Galicijské olasti jsou oblíbeným pokrmem chobotnice a mořské plody. Mezi tradiční pokrm patří la empanada, piroh plněný masovou nebo rybí směsí s cibulí.
V kastilské a katalánské oblasti jsou základem luštěniny. Propagonistou této kuchyně jsou pečená jehňata, selata, pstruzi a tresky.Moučníky jsou nejrůznějšími variacemi lístkového těsta a žloutkového krému.
Ve valencijské oblasti opět převažují ryby a mořské plody.Časté je použití různých druhů koření a aromatických bylinek. Královnou této oblasti je rýže, připravovaná na mnoha způsobů.
Murcijská oblast má hodně společné speciality jako oblast valencijská. Převažují zde především pokrmy z rýže, zeleninové placky a masové koláče.