Je také bohaté na vlákninu, železo, vápník a vitamín A. Některé výrobky jsou bez jakéhokoliv ochucení, chuť přejímají z kořeněné marinády, ve které je necháváme rozležet. Lze koupit i řadu dalších, již ochucených výrobků, např. pikantní sójové kostky, které necháme pouze nabobtnat v horké osolené vodě.
Tofu je sójový sýr získaný srážením sójového „mléka“. Lze ho vařit, dusit, smažit, péct i grilovat. Tofu nemá výraznou chuť a tak ho před tepelnou úpravou nakládáme do různých marinád, snadno přejímá jejich chuťové vlastnosti.
V čem tofu marinujeme?
K přípravě marinády používáme kvalitní olej, worcesterskou, sójovou nebo ústřicovou omáčku, kuřecí nebo rybí vývar, cibuli, česnek, čerstvý zázvor, čili papričky, různé bylinky a koření. Tofu vyžaduje aromatické marinády. Jejich součástí může být i dušená nebo vařená zelenina, např. mrkev, celer, jarní cibulky nebo kedlubny. Tofu solíme opatrně, raději dosolíme až hotový pokrm. Můžeme ho v marinádě i krátce podusit a po vychladnutí necháme minimálně 2–3 hodiny v chladu rozležet.