Mezi výtvory cukrářského umění patří krém krémů bavarois, italská vařená smetana panna cotta, francouzský crème brûlée, zasklívaný zkaramelizovaným cukrem, nebo čokoládová pěna mousse au chocolat či Charlotta, cukrářské piškoty se šlehanou smetanou a ovocem. Parafait se říká mraženému smetanovému krému.
Angličané připravují svůj trifle z chlebíčků z třeného těsta, nakrájeného na kousky. Ty se pokapou scherry, potřou malinovou marmeládou a navrství do mísy s čerstvým bobulovým ovocem a vše se bohatě zdobí šlehanou smetanou.
Italové zase podobný dezert s kandovaným ovocem nazývají zuppa inglese neboli anglická polévka. V zapomenutí upadl u nás dříve oblíbený rajský moučník z piškotů slepovaných meruňkovou marmeládou, pokapaných pomerančovou šťávou vrstvených se žloutkovým krémem.