Dnes je Čtvrtek 2.5.2024 a svátek má Zikmund | V databázi máme 4 808 receptů


Plody moře

Kromě ryb končí na prostřených stolech i další mořští živočichové. V kulinářské terminologii se jim říká plody nebo také dary moře.

 

Plody moře rozdělujeme na:

1) Korýše -  humr, langusta, krab, garnát, kreveta, mají článkové tělo a tvrdý krunýř, jenž během růstu opakovaně svlékají.

2) Měkkýši s vápenitými schránkami dvoudílné -  ústřice, hřebenatky, zaděnky a slávky.

3) Měkkýši s vápenitými schránkami jednodílné – surmovky, plážovky.

4) Živočichové bez ulity – oliheň (kalmar), sépie a chobotnice ( na jídelních lístcích a v obchodech je často nalezneme pod označením kalamary).

Jemné maso plodů moře je gurmány velmi oceňováno, nejlepší je z čerstvě ulovených živočichů. Vzhledem k naši poloze v srdci Evropy jsme většinou odkázáni  na plody moře kuchyňsky upravené, často již oloupané a předvařené, a to buď zmrazené, nebo konzervované. V supermarketech nebo ve specializovaných prodejnách lze koupit  i plody moře ve schránkách či krunýři prošlé jen mrazícím šokem, tyto mořské lahůdky jsou však cenově náročné.

 

Ohodnoťte článek "Plody moře"

Stav hlasování: 2.0/5 (44 hlasů celkem)

Reklama

Komentáře k článku

K tomuto článku je celkem 0 komentářů

Doposud nebyl připojen žádný komentář. Buďte první!

Vstupte do diskuse k článku Plody moře ...


Poslední přidané recepty

Nejoblíbenější recepty

Poslední rady a tipy



Náhodné recepty

ReceptyNaDoma.cz na Facebooku



    Naši partneři:

  • Profesionální vývoj a správa webových aplikaci