Plody moře rozdělujeme na:
1) Korýše - humr, langusta, krab, garnát, kreveta, mají článkové tělo a tvrdý krunýř, jenž během růstu opakovaně svlékají.
2) Měkkýši s vápenitými schránkami dvoudílné - ústřice, hřebenatky, zaděnky a slávky.
3) Měkkýši s vápenitými schránkami jednodílné – surmovky, plážovky.
4) Živočichové bez ulity – oliheň (kalmar), sépie a chobotnice ( na jídelních lístcích a v obchodech je často nalezneme pod označením kalamary).
Jemné maso plodů moře je gurmány velmi oceňováno, nejlepší je z čerstvě ulovených živočichů. Vzhledem k naši poloze v srdci Evropy jsme většinou odkázáni na plody moře kuchyňsky upravené, často již oloupané a předvařené, a to buď zmrazené, nebo konzervované. V supermarketech nebo ve specializovaných prodejnách lze koupit i plody moře ve schránkách či krunýři prošlé jen mrazícím šokem, tyto mořské lahůdky jsou však cenově náročné.