Dnes je Neděle 18.2.2018 a svátek má Gizela | V databázi máme 4 772 receptů


Pečení chleba

Pečení chleba

Abychom upekli dobrý chléb, potřebujeme ruce, trpělivost, pec a několik základních přísad.

Nemusíme patřit mezi pekařské mistry, abychom na stůl přinesli vlastnoručně upečený čerstvý, voňavý, ještě teplý chléb z vlastní trouby. Budeme-li se držet těchto zásad: chlebové těsto reaguje na své okolí, nářadí a přísady mají mít pokojovou teplotu, mouka má být pokud možno čerstvě mletá a množství musí být přesná přinese Váš domácí chléb požadovaný výsledek.
I když se však všechno nepovede hned napoprvé, jak se pod hnětoucíma rukama mění obyčejné přísady ve voňavé kynoucí těsto, chuť a touha upéci si vlastní chléb zůstane.
Postup jak si upéct chléb:

1) Mezi základní přísady patří hladká mouka, droždí a voda.
2) Připravíme si kvásek. Droždí promícháme s asi 3 lžícemi mouky na kašičku a necháme asi hodinu kynout.
3) Kvásek zředěný vodou a dobře promíchaný dáme do důlku v mouce promíchané se solí.
4) Asi 15 minut důkladně hněteme všechny přísady pěstmi, až je těsto vláčné. Nesmí se lepit.
5) Při hnětení jednou rukou těsto pevně přidržujeme a druhou vytahujeme. Pokud se ještě lepí, přidáme mouku.
6) Postup několikrát opakujeme, pak z těsta utvoříme bochník.
7) Těsto dáme na teplé místo kynout, až dvojnásobně nabude.
8) Těsto ještě jednou důkladně prohněteme a přichystáme k pečení. Utvoříme bochník, formu vymažeme nebo vyložíme papírem na pečení.
9) Aby vznikla pěkná kůrka, potřeme bochník krátce před skončením pečení vodou, mlékem nebo žloutkem. Po skončení pečení jej můžeme poprášit moukou.

Ohodnoťte článek "Pečení chleba"

Stav hlasování: 3.0/5 (60 hlasů celkem)

Reklama

Komentáře k článku

K tomuto článku je celkem 1 komentář


Poslední přidané recepty

Nejoblíbenější recepty

Poslední rady a tipy



Náhodné recepty

ReceptyNaDoma.cz na Facebooku



    Naši partneři:

  • Profesionální vývoj a správa webových aplikaci