Jejich výroba se oživuje také u nás. Kozy se chovají především v chudých oblastech, kde nejsou pastviny vhodné pro chov skotu. Nejbohatší výběr kozích sýrů nabízí Francie. Tradičním zpracováním si sýr ze syrového mléka zachová kořenitou chuť kozího mléka i odlišnosti podle chovného plemene koz.
Už na pohled chutně vypadající kozí sýry, jejichž kůra je vždy poživatelná, mívají různé tvary i různý povrch. Sýry mohou být posypané popelem nebo na prášek rozemletý dřevěným uhlím, anebo být obalené bylinkami, pepřem, mletou paprikou či zabalené do listů různých rostlin a stromů.
Kozí sýry mají zpravidla nejméně 45% t.v s., bílou nebo žlutavou barvu a převážně měkkou konzistenci. Zráním klesá obsah vody, sýr se stává drolivým a rozvíjí své typické kozí aroma, takže mnozí dávají přednost mladým a dosud jemným kozím sýrům. Kozí sýr bohatí každou lehkou letní kuchyni. Ke kozím sýrům se harmonicky hodí křehké listové saláty, bobulové ovoce, ořechy i med. Delikátní jsou také kozí sýry nakládané v oleji.