Dnes je Pátek 29.3.2024 a svátek má Taťána | V databázi máme 4 808 receptů


Kozí sýry

Kozí sýry

Kozí sýry se vyrábějí v mnoha zemích především pro vlastní spotřebu. Spotřebitelé jim však přišli na chuť, a tak se jejich obliba v posledních letech rozšířila

 

Jejich výroba se oživuje také u nás. Kozy se chovají především v chudých oblastech, kde nejsou pastviny vhodné pro chov skotu. Nejbohatší výběr kozích sýrů nabízí Francie. Tradičním zpracováním  si sýr ze syrového mléka zachová kořenitou chuť kozího mléka i odlišnosti podle chovného plemene koz.

Už na pohled chutně vypadající kozí sýry, jejichž kůra je vždy poživatelná, mívají různé tvary i různý povrch. Sýry mohou být posypané popelem nebo na prášek rozemletý dřevěným uhlím, anebo být obalené bylinkami, pepřem, mletou paprikou či zabalené do listů různých rostlin a stromů.

Kozí sýry mají zpravidla nejméně 45% t.v s., bílou nebo žlutavou barvu a převážně měkkou konzistenci. Zráním klesá obsah vody, sýr se stává drolivým a rozvíjí své typické kozí aroma, takže mnozí dávají přednost mladým a dosud jemným kozím sýrům. Kozí sýr bohatí každou lehkou letní kuchyni. Ke kozím sýrům se harmonicky hodí křehké listové saláty, bobulové ovoce, ořechy i med. Delikátní jsou také kozí sýry nakládané v oleji.

Ohodnoťte článek "Kozí sýry"

Stav hlasování: 2.5/5 (55 hlasů celkem)

Reklama

Komentáře k článku

K tomuto článku je celkem 0 komentářů

Doposud nebyl připojen žádný komentář. Buďte první!

Vstupte do diskuse k článku Kozí sýry ...


Poslední přidané recepty

Nejoblíbenější recepty

Poslední rady a tipy



Náhodné recepty

ReceptyNaDoma.cz na Facebooku



    Naši partneři:

  • Profesionální vývoj a správa webových aplikaci