Dnes je Pátek 29.3.2024 a svátek má Taťána | V databázi máme 4 808 receptů


Jaké jsou druhy sýrů - celá pravda o sýrech

Sýr je velmi oblíbeným dochucovadlem mnoha jídel. Jí se však také jako příloha, samostatně, nebo jako hlavní jídlo. Když jsme pro vás připravovali tento článek, sami jsme byli překvapeni kolik vlastně druhů sýra je:)

Proto Vám přadstavíme alespoň tu zajímavější většinu ze sýrové nabídky celého světa. Své tipy na výborné a zajímavé sýry pište do diskuse;-)

 

Výroba sýra

 

Sýr se vyrábí srážením mléka syřidlem nebo kyselinou mléčnou. V některých případech může být ke sražení mléka použita i kyselina, jako vinný ocet nebo citrónová štáva. Používá se mléko kravské, ovčí, kozí i mléko jiných savců (buvolí nebo třeba i velbloudí). Různé druhy a příchuti sýrů jsou výsledkem použití mléka různých savců nebo různým procentem tuku v sušině, použití určitých druhů bakterií a plísní nebo různou délkou zrání a jinými postupy při zpracovávání. Další faktory zahrnují skladbu potravy zvířat a také přidávání chuťových přísad jako jsou bylinky nebo koření. Chuť může být ovlivněna také pasterizací mléka.

 

Pozor na náhražky sýrů

 

V současnosti se na trhu začaly objevovat imitace sýrů (ztv. "alternativní sýry"), které se vyrábějí nejčastěji z kaseinů, z rostlinného tuku, soli a vody. Mléčná bílkovina bývá nahrazena bílkovinou rostlinnou nebo škroby, což zlevňuje výrobek.[1] [2] Tyto náhražky mají ovšem se sýry pramálo společného, mají naprosto odlišnou chuť i vůni, možnosti jejich zpracování jsou omezené.

 

Dělení sýrů

 

Na celém světě se vyrábí stovky typů sýra. Existuje více různých systémů dělení sýrů.
 

Dle způsobu srážení

* tvarohové (kyselé) sýry – do upraveného mléka se přidá zákys,malé množství syřidla (není nutné), dochází ke srážení působením kys. mléčné. Sraženina po několika hodinách tuhne. Srařenina se vypouští do tvarožníků - klasická výroba, nebo se odstřeďuje na tvarohářských odstředivkách. Potom se tvaroh vychladí a dále zpracovává. Syrovátka která vzniká pří výrobě tvarohů se většinou používá pro krmné účely.

* sýřené (sladké - přírodní) sýry – Do upraveného mléka ohřátého na cca 31°C se přidá smetanový zákys, pomocné kultury a syřidlo, mléko se začne srážet a tvoří se syřenina (cca 30 - 60 min). Ta se postupně krájí, vytužuje, přídává se prací voda, dosouší a potom se vypouští do lisovacích van. Lisuje se cca 1 - 2 hodiny, u některých sýrů až 20 hodin. Vylisováný sýr se solí 2 - 3 dny v solné lázni. Po vysolení se zabalí do zracího obalu a nechá se zrát ve zracích sklepech. Délka a teplota zrání je různá podle druhu sýra.

* tavené sýry – z přírodních sýrů,tvarohu,sušeného mléka, sušeného podmáslí, másla - příp. rotlinného tuku,kaseinu. Suroviny se rozemelou, přidá se tavící sůl a směs se taví ve speciální tavičce.

 

Dle tvrdosti

* čerstvé sýry – nemají kůrku, nedávají se zrát; mají konzistenci podobu tvarohu o lučina, žervé, ricotta, cottage, mascarpone

* měkké sýry – zrají kráce, obsahují menší množství vody a tuku o smetanový sýr, brynza

* polotvrdé sýry – zrají déle, dobře se krájí, obsahují méně vody o čedar, gouda, eidam

* tvrdé sýry – zrají dlouho, nízký obsah vody, obsah tuku až 50 %, dobře se strouhají o ementál, parmazán, pecorino, sbrinz

* tavené sýry – vyrábí se z jednoho nebo více druhů sýrů (tvrdých i měkkých) pomocí tavicích solí. Jsou trvanlivé, většinou různě dochucované

 

Dle obsahu tuku v sušině

- vysokotučné – nad 60 %
- smetanové – 50-60 %
- plnotučné – 45-50 %
- tučné – 40–45 %
- tříčtvrtětučné – 30–40 %
- polotučné – 20–30 %
- nízkotučné – do 10 %
 

Několik druhů sýrů pro inspiraci:

 

ABONDANCE

 

Tento sýr pochází až z 5. století. Lehký sýr z Francie. Uzrává mezi 80-100 dnem. Ostrá vůně, chuť po ovoci a lískových oříšcích. Kyselý, v průběhu léta sladký sýr.

 

APPENZELLER

 

Tento sýr pochází ze Švýcarska, produkován již 720 let. Ovocný sýr s jemnou chutí. Kůrka je omývána v láku z jablečného moštu s kořením/bylinkami či z vína. Tento proces dodá sýru kořeněnou chuť. Uzrává za 90 - 120 dny - stříbrná viněta či po cca 240 dnech je sýr označen zlatou vinětou.

 

ObrazekARDI-GASNA

 

Francouzský sýr z ovčího mléka, kulatého tvaru s šedou plísní. Lze i na strouhání. Polotvrdý sýr. Chuť je sladká s příchutí jedlých kaštanů, bylinek a horských květin. Užití: Sýrová mísa či k salátům.

 

ARZÚA - ULLOA

 

Španělský sýr, zraje déle a tudíž je ostřejší. Uzrává minimálně týden a pochází z kravského mléka. Delikátní, chutný a měkký sýr.

 

ASIAGO

 

Pro tento sýr se vydáte do Itálie, kde se vyrábí již tisíc let. Má velký obsah tuku a zraje min. 20-40 dnů. Pokud chcete dosáhnout perfektní chutě, nechte sýr zrát třeba i tři měsíce, nebo až jeden rok. Mladší jsou dobré s chlebem jako předkrm, starší na strouhání. Nezapomeňte na červené víno.

 

BEAUFORT

 

Francie si tento sýr produkuje v oblasti Savoie. Uzrává ve formách, které jsou z břízy. Má ořechovou chuť doplněnou chutí květin a bylinek. Uzrává kolem šesti měsíců, kde získá tvrdou kůrku. A k čemu je nejvhodnější? Dejte nám vědět :-)

 

BEENLEIGH BLUE

 

Vhodný pro vegetariány pocházející z Velké Británie. Má modrou plíseň, vyráběn z ovčího sýra. Chuť jakoby karamelová nejlépe doplněná medovinou, nebo jablečným moštem. Uzrává šest měsíců, kde získá kořeněnou chuť. Obsah tuku kolem 50%.

 

BETHMALE

 

Pro změnu sýr z Francie, vyráběný z kravského mléka, kůrka oranžová. Kořeněná jemná chuť. Uzrává kolem sedmi týdnů a to na borovicových prknech. Každý den je nutné ho obracet a kartáčovat.

 

BLUE DES CAUSSES

 

Sýr z kravského mléka a ze směsi ovčího, zase z Francie. Uzrává ve vápencových jeskyních, kde získává plísňový obsah. Použití na sýrovou mísu a nejlepší na konci jídla s bílým vínem. Kdo má rád sýrové omáčky, proč nezkusit tento.

 

BLUE D´AUVERGANE

 

Modrý sýr z Francie, uzrává ve vlhkém, tmavém sklepě zhruba 2 měsíce. Je to sýr silný. Slaný sýr, pikantní, modré žilky plísní. Vhodný na saláty, omáčky a k červenému těžkému vínu.

 

BOU D´FAGNE

 

Belgický měkký a chutný sýr z nepasterizovaného mléka.

 

BRIE DE MAEUX

 

Tento sýr je z Francie, hodně slaný, ale nejznámější z typů BRIE. Bílá plíseň na povrchu.

 

BRIE DE MELUN

 

Kdo hádá, že tento sýr je z Francie, tak hádá správně. Uzrává necelý měsíc, získá bílou plíseň na povrchu a žlutý střed. Má ořechovou chuť a tak bych si k němu otevřel klidně vínečko, asi červené.

 

BRIENZE MUTSCHLI

 

K tomuto sýru moc informací není, zajímavostí je, že pochází ze Švýcarska, z Alp.

 

BRILLANT – SAVARIN

 

Jemný sýr z Francie, krémový a hodně tučný. Takže pro pány ano, dámy s dietními pokusy nikoliv. Bílá plíseň na povrchu, nakyslou chuť. Doporučuji s tmavým chlebem, který je k tomu nejlepší.

 

BURGOS

 

A je tu jeden Španělský sýr. Je krémový, z ovčího mléka, kde ho trochu řízli kravským. Je bílý a má se podávat jako dezert s medem a cukrem. To musím vyzkoušet!!! Je slaný, chutná po mléku.

 

CABECOU

 

Francouzský, ano Francie je sýrová velmoc :-) Kozí sýr, 45% tuku, má krémovou a slabě ořechovou chuť. Zraje dva týdny. Kůrka má modrou plíseň.

 

CABRALES

 

Sýr ze Španělska, produkovaný ze třech druhů mléka, tedy kravské, ovčí a kozí. Uzrává ve vápencových jeskyní. Vzniká tak okrajová plíseň, musí se otáčet při zraní a okraj se čistí. Je to kvůli pronikání vzduchu, prostě aby uzrál tak jak má! Zraje tři až šest měsíců při nízkých teplotách. Ještě se balí do javorových listů pro zrání, prodává se ve fólii. To je ale věcí, aby uzrál sýr!

 

CACIOCAVALLO PODOLIC

 

Už podle jména musí chutnat suprově! Je z Itálie, nevypadá sice hezky, jako Italky, ale je dost ostrý, uzrává skoro jako ženy, prostě čím starší, tím lepší :-) Mezi šesti měsíci až třemi roky. Kdo by ovšem čekal tak dlouho? No, kdo vydrží získá sýr jedinečné chuti. K ostřejší chuti bych doporučoval asi slabší vínko, červené, na neutralizaci a aby nebylo silnější než sýr. Jde tu přeci o chuť! Tři roky? Uf..

 

CAERPHILLY

 

Oproti předchozímu je jemný, vyráběn z kravského mléka, tvrdší je středně. Dobrý čerstvý a to podávaný s chlebem, tmavým a pivem. Tady schovejte vína, otevřete pivčo. Je z Anglie.

 

CAGIOLO

 

Je speciální, jelikož ho neseženete tak lehko. Je středně měkký tvrdý, děti ho jedí s oblibou. Takže nehledejte nějaké výrazné chuti či ostré aroma. Italský, kulatý a kdo zjistí z jakého mléka se vyrábí, ať napíše, bude mít plus, sice malé, ale aspoň něco, ne ?

 

CAHILL´S IRISH PORTER

 

Tak Herryho Potera v něm nehledejte! Je z Irska, taky tak vypadá :-) Vyroben z kravského mléka a rostlinných sýřenin. Nelekejte se, žádná sýra, ale přísady. Dodají mu šmak a kdo má šmak, ten se jí!

 

CALCAGNO

 

Z ovčího mléka s přísadou jehněčí sýřeniny, uzrává asi čtyři měsíce, tuku má kolem 40%. Sýr se tvaruje za pomocí košů, kde uzrává. Má kořeněnou chuť s přísadou černého pepře. Kdo ho chce strouhat, tak může a kdo nechce a chce ho papat na míse, ať to zkusí. Na obě věci se dá použít. Tak kdo chce mít Itala doma, tak ať ho nejdříve sežene.

 

CAMBOZOLA

 

Německo, z kravského mléka s přidáním smetany. Mňam, už bych si ho dal. Má modrou plíseň, měkký a jemný podávaný s ovocem a chlebem. Znalci by k němu pili portské víno, Němci bílé víno a nebo pivo. Tak napište, co je nejlepší!

 

CAMEMBERT

 

Tak ten se sežene jednoduše i u nás. Známý, ne? Pochází a) Německo b) Španělsko c) Francie. Nic nevyhrajete, ale Francie to je. Sladký sýr s vůní jak se patří, uzrává tři týdny a nejlepší je v létě a na podzim. Tedy v tomto období :-)

 

CAMERANO

 

Ručně vyráběn ve Španělsku, 3-5 litrů kozího mléka na 1 kilo sýru. Má kořeněnou chuť. Chutí jako dezert s chlebem, s medem. Kozy jsou horské, né domácí :-)

 

CANTAL

 

Francouzský s historií 2 tisíc let, mladý sýr je jemné chuti se sladkým nádechem, uzrálý je intenzivní. Kůrka je tlustá, sýr je prostě vynikající. Zraje tři měsíce.

 

CASCIOTTA d´URBINO

 

Pro výrobu tohoto Italského sýra je zapotřebí cca 75% ovčího mléka a zbytek kravského. Uzrává 25 dnů, je bílý, drobivý, sladké chuti. Dříve se balil do kameninových nádob, nebo do javorových nádob. Jak se balí dnes? Asi nebalí.

 

CASHEL IRISH BLUE

 

Mňamka, jemný sýr, měkký, s modrou plísní. Vyroben z kravského mléka. Uzrává tři měsíce. Při uzrávání se napichuje jehlami, že prý bakterie vniknou lépe dovnitř a to prý vytvoří modrou plíseň. A jelikož sýr pochází u Irska, doporučí ho s irským pivem. Kdo nehodlá pít pivo, červené vínko a chlebem je také dobrá kombinace. Dobrý na vaření, rozpouští se už při pokojové teplotě.

 

CASTELMAGNO

 

C jako Castelmagno naleznete na hořejšku sýra, který má dlouhou historii. Má plíseň a kdo by tipoval modrou, ano je to správně! Vyrábí se z kravského mléka, ale občas ho říznou kozím čí ovčím. Uzrává v jeskyních zhruba 4 měsíce. Ořechová chuť a slaná. Má ostrou chuť, je z Itálie. Vínem doplnit ochutnávku? Nic tím nezkazíte.

 

CHABICHOU DU POITOU

 

Dle názvu snad nevyslovitelý sýr, ale má tuku asi 45%, chutná dobře, má na povrchu bílou plíseň, nasládlý sýr a i trochu nakyslý, má ořechovou chuť. To by mě zajímalo, jak toho dosáhnou. Dobrý s houskou, nebo tmavým chlebem. Je to sýr z Francie, vyrábí se z kozího mléka a až dozraje stane se z bílé plísně na povrchu modrá. Já modrou barvu rád.

 

CHAOURCE

 

Ano jsme stále ve Francii. Balí se do papíru, ale to až po zrání. Krémový sýr, 50% tuku. Pozor chuť po houbách, na povrchu červené pruhy, uvnitř je bílý. Produkuje se v Champagne, doporučují k němu růžově šampaňské vínko. Jsou to ale ušáci, takhle to spojit :-)

 

CHAROLAIS

 

Prý chutný a z Francie, z kozího sýra, nebo z kravského. Rád bych obě varianty porovnal! Vyrábí se ručně. Slaný a po vyzrání je sladkokyselý. Po uzrání je dost silný! Ať to s Vámi nepráskne o zem!

 

CHEDDAR

 

Čedare Čedare, tebe známe a to asi dost. Je to nejvíce prodávaný sýr, když uzraje je tvrdší, z kravského sýra. A chemici by řekli mňam, kvůli barvě přidávají i barviva, takže z bílé se změní na oranžovou. Zraje necelý rok a čím déle tím je ostřejší. Pochází z Velké Británie, ale vyrábí ho celý svět. Není doménou jen jedné země!

 

CHESHIRE

 

Velká Británie je domovem tohoto sýra, středně tvrdý, lahodný, slaný a mňam chuti. Z kravského sýra, Zraje cca 4 měsíce, ale i déle. Vyrábí se ve třech verzích – bílý, červený a modrý, jako naše vlajka. Barva se dosáhne barvením či „ničení“ sýra v průběhu zrání.

 

CHEVRE FRAIS

 

Belgie je tady, ta tu ještě nebyla, ne? Kozí sýr, ostrý, krémový. Je možné ho použít do omáček, ale papá se i s ovocem. A nakonec, že původ je z Francie. Belgie zaostává, já ji chtěl připsat bod!

 

CHIMAY

 

Belgie je zpátky. Prý hezky voní a chutná, je měkký, ořechové chuti. Prý chuť i chmelová, při výrobě se prý užívá piva, ale jinak je vyráběn z kravského mléka. Vůně jemná, ostrá chuť.

 

CLAIRIEUX

 

Belgie je na ředě, pivo k tomu, tvrdý sýr. Kulatý tvar, žlutá barva.

 

COER de NEUFCHATEL

 

Srdíčko jako tvar, to Francie myslela i na milovníky. Uzrává krátkou dobu, ale i tak má dobrou chuť. I mladé víno je dobré! Tuku tam najdete 45%, historie sahá až do 16. století.

 

COMTÉ a GRUYERE de COMTÉ

 

Dvě stejná slova v názvu? Francouzi nejen umí sýry, ale i zaujmout. Je jeden z nejznámějších sýrů a vyráběn z kravského mléka. Vyrábí se prý i v Itálii a Švýcarsku. Pro výrobu 70 kg těžkého sýra je zapotřebí 500 litrů mléka, to bude ale drahé! Uzrává a v průběhu se solí, obrací, otírá a to tři až šest měsíců. Je jemný, krémový, chuť dobrá. Ovocná chuť v létě, ořechová pikantní v zimě. Tady doporučují aperitiv, ovoce. Perfektní na fondue a do salátů.

 

COOLEA

 

Irský sýr, uzrávající kolem dvou měsíců. Pikantní sýr v závislosti na době zrání, vhodný ke chlebu, do salátu, do omáčky a k pivu.

 

COOLENEY

 

Irský, ano Irský. Ručně vyráběný, chuť po trávě a po houbách. Kravičky dávají mléko a poté zraje 4-8 týdnů. Je lahodný, měkký, vláčný.

 

COULIMMIERS

 

Francie střídá Irsko. Kravičky se zase zasloužily o tento sýr, je sytý, hodně tučný, měkký. Nese jméno města.

 

CRATLOE HILLS

 

Irský, polotvrdý, dobrý pro lidi s alergií na kravské mléko. Produkuje se k ovčího mléka, šest měsíců zraje a pak chvilku jí. To jsou úděly sýrů! Drobí se, jemná chuť.

 

CRESCENZA

 

Kravský sýr z Itálie. Sýr je bez kůrky, maže se na chleba a děti ho mají rády. Pro dospělé je prý dobrý s olivovým olejem a pepřem... teda pepř se nekape! Dobrý do omáček. Jsou dva typy, kdo ví jaké? Začínám mít hlad, jdu si něco dobrého ze sýra udělat :-) Prý tento sýr doporučují i do omelet apod.

 

CROTTIN du CHAVIGNOL

 

Horské kozy z Francie dávají sýru to gró! Zraje chvilku, asi dva týdny, namodralá plíseň. Má ostrou chuť vhodný pro obložené mísy, ale prý vynikající na grilování.

 

CUAJADA

 

Španělům jednou zkvasilo ovčí mléko a tak vynalezli tento sýr. Vyrábí se ručně v březových máselnicích. Výroba je zajímavá, nelze sýr zahřívat a tak se do něj vkládají horké kameny, když dosáhnete 38 stupňů, tak se přidá zvíření sýřenina. Dnes nahrazena umělou. Tak sýr začne kvasit. Horký se vleje do nádob, kde vystydne. No prostě experimentováním se dá najít i sýr!

 

DESMOND

 

Z ovčího mléka, vhodný pro Fondue. Irský sýr, takže bych to viděl k tomu pivčo!

 

DOLCE di MACOMER

 

Tenhle je z kravičky, Italský. Možná vhodný pro slečny, paní a dámy, má malý obsah tuku, takže se nebojte tloušťky. Je měkký, jemný a chuť? No prostě pro ženy. Tudíž vínečko k tomu a myšlenky na Italy.

 

DOUBLE GLOUCESTER

 

Kravský sýr, historie sahá až do 17. století, je středně tvrdý, plnotučný. Chuť má jako cibule, ořechy a pomeranč to dolazuje svojí kůrkou. Jde o sýr z Velké Británie.

 

EDAM

 

Nizozemí, nejen tulipány, ale i sýr. Polotvrdý sýr z kravského mléka, je pokryt červeným voskem na povrchu. Mladý je dobrý, ořechově sladký. Pokud ho necháte rok a půl uzrát, dostanete chuť, kterou nelze popsat. K tomu pivčo a nebo vínko. Dobrou chuť.

 

EMMENTAL

 

Švýcarský, ale zná ho každý. Není patentován, takže se vyrábí skoro všude, i u mě ve sklepě. Kravské mléko, solný nálev, zrání ve sklepu. Nejdříve teplý sklep po dobu dvou měsíců, nejdříve se ovšem válí v solném nálevu tři dny, poté kvasný sklep po dobu dvou měsíců, pak studený na další dva měsíce. Nakonec ho nechají uležet další 4 – 6 měsíců. Získá jemnou chuť, své známé dírky v sobě. Má chuť ořechovou a jemnou. Je to prostě alchymie!

 

EPOISSES

 

Francouzský sýr, měkký, kravské mléčko a ochucené burgundským vínem. Sýr zraje a omývá se. Má oranžovou kůrku, kořeněný a lahodný. Dobrý s chlebem. Pomalu, ať se nezakuckáte!

 

ESROM

 

Dánové začali dělat sýry, tento středně tvrdý, z kravského mléka už od 11. století. Zajímá Vás historie? Mě moc ne, takže, je ostré vůně, pikantní a to když ho necháte dlouho zrát. Což je obvykle tři měsíce. Sýr se vyrábí vlitím do forem a skladuje ve větraném prostoru.

 

FÉTA

 

Řecko má hezké pláže a tento sýr, měkký sýr. Zraje dva měsíce v nálevu. Distribuuje se v cínových plechovkách, nebo dřevěných. Vyrábí se z béééé, tedy ovčího mléka, někdy se přidá i kozí mléko. Někdy se produkuje i z kravského. Jde o výsledek – ovčí je silný, kozí chutná po zvěřině, kravské mléko dá jemnou chuť. Používán na salát, řecký, jak jinak :-)

 

FONTINA

 

Sýr je z kravího mléka, má dírky v sobě. Tedy né to mléko, ten sýr :-) Uzrává ve skalním sklepení. Dobře se rozpouští, čím starší tím lepší. Má chuť po másle, vhodný tedy i svojí rozpustností do omáček apod. Pochází z Itálie a je velice výživný.

 

GABRIEL

 

To není zpěvák, ale irský jemný, ale tvrdý sýr s výraznou chutí po ovoci. Podobný Parmesanu. Vyrábí se z ovčího mléka. Výrobce sýr nechává v měděných nádobách, věří, že to dodá to „mňam“ sýru.

 

GAMALOST

 

Norský hnědý sýr vyrobený z kysaného, nízkotučného mléka, které zbude při výrobě smetany. Drobí se a na povrchu se vytváří specifická plíseň, kterou výrobce pravidelně vtlačuje do sýra. Je tím pádem štiplavý a vhodný na „obyčejnou“ kuchyni, kde dodá jídlu tu správnou chuť. Říká se, že tento sýr funguje jako penicilin a jako ochrana proti infekcím. Tak takovouhle léčbu bych i nechal líbit.

 

GORGONZOLA

 

Historie sahá a sahá hodně hodně do minula, je to sýr z Itálie, má modrou plíseň, zelenou plíseň v podobě žilek uvnitř. Zraje dva měsíce a v průběhu se propichuje jehlami, poté se nechá další týdny uzrát. Doporučuje se ke chlebu, a červenému vínu, ale výraznému. Pokud máte rádi bílé víno, je k němu také vhodná, ale ta mladší, nikoliv ta hodně uzrálá. Pro „neznalce“, jde o sýr z Itálie.

 

GOUDA

 

Sýr z Nizozemí, to teda zní, takže z Holandska :-) Sýr z kravského mléka, který je krémový, karamelové barvy. Středně měkký, má v sobě dírky, je žlutý a pokrývá se i žlutým voskem na povrchu. Pro vývoz červený, né sýr, ale vosk! Uzrává rok a půl, extra silná pak jednou tolik. Ovšem pro ty, kteří na to mají a počkají si 5 let, je tu extra silná mňamka.

 

GRANA PADANO

 

Kravské mléko, Itálie, zrání 12 - 38 měsíců, pikantní, nasládlý, ovocný, ořechová chuť. Tvrdý okraj, na strouhání je vhodný, k bílému i červenému vínu. Překvapení na konec, tento sýr je PARMESAN. Pro krmení kraviček se používá jiné krmivo než je tráva a seno. Produkuje se z dvojího dojení a po odstání se část smetany odebere a to z důvodu nižšího dosažení obsahu tuku. Tady je 30%.

 

GRUYÉRE

 

Švýcarský sýr z Alp a z kravského mléka. Střední sýr tedy ohledně tvrdosti a hraje tu zase svojí roli různorodost chutí – ořechy, ovoce. Zraje v jeskyních tři až jedenáct měsíců. Perfektní sýr na Fondue. Označuje se jako nejlepší sýr k přípravě pokrmů.

 

GUBEEN

 

Poloměkký sýr s uzenou chutí, z Irska a z kravského mléka vyráběn ručně. Podávat tento sýr s ořechy, irským pivem či se sušeným ovocem? Uděláte dobře.

 

GUDBRANDSDALSOST

 

Norsko je domovem tohoto sladkého a měkkého sýru. Dobrý s topinkou, na Fondue a do omáček. Je tedy měkký. Vyráběn v deseti variantách, barevně a dobou zrání odlišný. Výsledkem je rozdílná chuť. Tak dobrou chuť!

 

HARBORNE BLUE

 

Anglický vegetariánský sýr s modrou plísní z kozího mléka zrající kolem 4 měsíců. Je kořeněné chuti se sladkým nádechem.

 

HAVARTI

 

Tento sýr nemá okraj, kůrku a je pikantní. Chuť je ovlivněna dobou zrání a přísadami, kterými může být kopr, kmín, bylinky apod. Je to sýr z Dánska, vhodný na chleba a pozor na grilování!

 

HERVÉ

 

Hodí se k pivu a chlebu, je dost ostrý. Někdy dochucený bylinkami, ostré chuti, uzrává tři měsíce a získává tak červenou kůrku na povrchu. Sýr pochází z Belgie.

 

HIDELCHAS

 

Je ze Švýcarska, má silnější, ale jemnou krémovou pastu uvnitř a bílou plíseň na povrchu. Vhodný na sýrovou mísu.

 

IBORES

 

Španělský sýr uzrávající dva měsíce, kde v průběhu zrání je potírán olivovým olejem a paprikou. Dosáhne se tak kořeněná chuť, začervenalé vrchní kůrky. Je vyráběn z kozího mléka a je velice tvrdý, dá se tedy dobře strouhat. Doporučuje se podávat se zeleninou či ovocem.

 

IDIAZÁBAL

 

Další sýr ze Španělska, produkovaný z ovčího mléka. Zraje dva až pět měsíců, dá se i udit, i když je měkký, nakyslý. Tento sýr se řadí mezi vynikající sýry z této země.

 

JARLSBERG

 

Pochází z Norska, má kořeněnou chuť a trochu chutná i po ořechách. Má méně tuku, velké díry, je měkký. Produkuje se v několika verzích – s okrajem (kůrkou), bez kůrky, s nejmenších obsahem tuku, lehký. Má pikantní kouřovou chuť, tedy je trochu uzený, vhodný na chleba či studenou mísu.

 

KAFALOTIRI

 

Slaný sýr z Řecka, používaný na strouhání. Produkuje se z mléka, kde se smíchá kozí a ovčí, což je nejlepší pro tento sýr.

 

KASHKAVAL

 

Ovčí mléko, Bulharsko, střední tvrdost a slaná chuť, měkká kůrka a hezká vůně. Zaměnitelný s Feta sýrem, který je velice podobný tomuto.

 

KASSÉRI

 

Řecký sýr velice starý, lesklý na povrchu, žlutý sýr. Je to sýr středně tvrdý. Produkuje se především z ovčího mléka, občas se ovšem přidává i mléko kozí. Je vidět, že se zde smícháváním experimentuje :-) Sýr uzrává tři měsíce.

 

LAGUIOLE

 

Tady se vrací Francie, sýr vysoké kvality vyráběný ručně. Vyrábí se z kravského mléka, uzrává více než čtyři měsíce, někdy až kolem deseti. Je jemný, označený na kůrce jménem a otisknutým znakem býka na povrchu. Historie sahá do 19. století.

 

LANCASHIRE

 

Sýr z kravského britského mléka, je tvrdý, balený do plátna při zrání. Tento otisk je vidět na kůrce. Má jemnou chuť i „těžkou“ chuť, dle stáří sýra. Čím starší sýr tím tvrdší.

 

LANGRES

 

Uzrává docela rychle, mezi patnácti dny až dvaceti, ve sklepích jednou, dvakrát tolik. Okraj se barví, sýr je měkký, pikantní se silnou vůní. Má obsah 50% tuku, produkuje se z kravského mléka. Vznikl v klášteře již v 18. století. Je to sýr z Francie.

 

LEYDEN

 

Holandský sýr, chutný sýr, přidává se kmín a je tak pikantní a s kořeněnou vůní. Hodí se k chlebu, tmavému pivu.

 

LIVAROT

 

Pět pruhů z rákosí na obvodu dělá ze sýra Livarot :-) Obvod se ztužoval, aby se sýr nerozpadl. Je při uzrávání barven barvivem na červeno oranžovou barvu. Vyráběn z večerního mléka smíchaného s ranním, tím se získá méně tuku v sýru. Hodí se k vínu červenému, má plnou a voňavou chuť a je vyráběn ve třech velikostech.

 

MAASDAM

 

Holandský sýr středně tvrdý, kravské mléko. Obsahuje dirky, vynalezen až v roce 1990. Je to tzv. náhrada za dražší Ementál, ale tento je jemnější. Uzrává rychle mezi měsícem až třemi, je sladké máslové chuti, vhodný ke snídani. Vhodný na grilování.

 

MAHON

 

Španělský sýr vyráběný z kravského mléka. Rozdílná chuť se dosáhne různou dobou zrání. Od dvou měsíců po dobu jednoho roku. Čím déle sýr zraje tím je tvrdší, proto je vhodný na strouhání. Má ostrou chuť a po dobu zrání se maže olejem či máslem a sype se paprikou.

 

MAHÓN – MENORA

 

Také ze Španělska, je to ostrý sýr, kde se mléko zahušťuje sýřeninou z bylinek než pomocí zvířecí sýřeniny.

 

MAJERORO

 

Španělský sýr a ze španělských koz. Zajímavou chuť dostane sýr tím, že se kozy pasou na polích a pastvinách a horách a já nevím kde ještě to jde, aby se kozy pásly, ale tyto plochy jsou porostlé majoránkou.

 

MANCHEGO

 

Španělský sýr z ovčího mléka a tyto kozy se pasou všude možně. Vyrábí se s přidáním sýřeniny z rostlin. Tvaruje se v plastových formách. To není jako dříve.... Vyrábí se ve třech variantách: Fresco – zraje do dvou měsíců, Semicurado – ten zraje více než dva a Curado, který zraje zhruba kolem půl roka. Celkově je sýr ostřejší, proto se doporučuje červené robustní víno, ale fíky či jablky nic také nezkazíte.

 

MANOÚRI

 

Sýr pochází z Řecka. Pro výrobu je možné použít jakékoli mléko, rozumíme tím ovčí, kozí či kravské, že? :-) Občas se přidá i sražené mléko. Prý existuje i verze sýru s medem, rád bych ho vyzkoušel. Co Vy?

 

MAROILLES

 

Vyráběn ve Francii, má červenou a lesklou kůrku, je specifické vůně. Konzumujte jako dezert s a nebo bez kůrky a to k pivu, vínu. Vyrábí se z kravského mléka a v menších cihličkách, žádné velké bochníky.

 

MASCARPONE

 

Tento italský sýr se objevuje v mnoha kuchařkách jako přísada do pokrmů a tak něco málo o něm. Je to sýr měkký, z kravské smetany, velice tučný (cca 70%), proto se přiklání mnozí, že se jedná spíše o mléčný výrobek. Přidává se citrónová šťáva, nebo bílé víno. Jde o jemný a sladký sýr. Nejznámějším výrobkem, kde je použit, je Tiramisu. Dále v těstovinách, na zobání s ovocem či delikatesu s červený vínem.

 

MATÓ

 

Španělský sýr tvarohovitého typu. Kozí mléko, občas kravské či společně oba. Mléko se získalo a na druhý den se z neslazeného tvarohu vyprodukoval sýr. Přidá se zvířecí sýřenina a je to. Sýr nemá kůrku

 

MEZÍTHRA

 

Řecký sýr vyráběný z ovčího sraženého mléka, zajímavé chuti s nádechem ořechů, měkký sýr vhodný pro použití v cukrářství, nebo do těstovin. Tohoto sýru postačí málo jako přísada do pokrmů, tudíž je patrné, že je velice silný.

 

MILEENS

 

Irské krávy dávají tomuto sýru tu správnou chuť, ovšem pokaždé jinou. Jde o dobu zrání, je to měkký sýr, kde se umývá kůrka.

 

MONTASIO

 

Italský sýr z kravského mléka vyráběný ve třech variantách. Zraje aspoň dva měsíce, to je jemný sýr. Pokud zraje pětkrát déle získá tak ostřejší chuť. Třetí zraje déle a to je teprve chuť. Ten starší je tvrdší, to už víte od sýru předtím a tudíž je vhodný na strouhání. Dobrý je s chlebem, je chutný.

 

MONTRACHET

 

A je tu Francie s dalším sýrem. Tento sýr se hodí na saláty a to když je teplý, do různých pokrmů apod. Sýr se balí do osoleného sopečného popele, nebo do směsi bylinek. Je tedy zajímavé a různorodé chuti. Původcem je kozí mléko. Tento sýr má velkou zajímavost, neuzrává dlouho, jí se především mladý, je tedy měkký.

 

MONTSEC

 

Španělský tvrdý sýr, který se při zrání drhne po kůrce dřevěným popelem. Uvnitř je bílý, povrch.

 

MORBIER

 

Francouzské krávy a jejich mléko dodá sýru žlutou vnitřní barvu, žlutohnědou kůrku. Chuť je po seně, ovoci a trochu ořeších. Zraje nejméně tři měsíce ve sklepích, studených a vlhkých. Bohužel většina sýru s již nevyrábí ručně :-(

 

MOZZARELLA

 

Známá jako Václav Havel. Sice žádná revoluce, ale všestranné použití. Kazí se rychle, takže pozor. Použití je různorodé, manželka si ji nakrájí a jí samotnou namáčenou s černým vinným octem, já s rajčaty, nebo je velice dobrá na pizze. Vyrábí se z kravského mléka. Také se říká, že se vyrábí z mléka vodních bizonů, takže kdo ví, ať napoví. Je z Itálie, to je jasné.

 

MUNSTER

 

Francouzský sýr, chutný, měkký, voňavý. Naleznete zde 45% tuku, prý má nakyslou chuť. Některý tento sýr se dochucuje kmínem.

 

PARMIGIANO REGGIANO

 

Italský granulovaný sýr z kravského mléka, kde kravičky musí mít volný prostor a zeleno pod nohama. Sýr se skladuje a v průběhu se otáčí a na konci zkouší jeho kvalita. Rozdělen do variant a to zase dle doby zrání. Jeden zraje rok a půl, další necelé dva roky a poslední zraje mezi dvěma a třemi roky. Pro tento sýr je velice přísně určeno kde se kravičky smí pást až skoro po podmínky jaký vítr by měl vát! :-)

 

PECORINO

 

Pro tento sýr se užívá jakéhokoliv mléka, dle toho vznikne i různorodá chuť, vůně, tvrdost, použití. Ve většině případů jde o ovčí mléko a sýr je tvrdší. Jedná se o italský sýr, má pikantní chuť, použití na sýrovou mísu či strouhání. Někde bývá používán místo Parmesanu. Různě se také ochucuje.

 

PECORINO IN FOSSA

 

Italský sýr pocházející z pastvin, které jsou plně květin a bylinek a tím získává sýr lahodnou voňavou chuť. Ovčí mléko se skladuje v tzv. zákopech a to po produkci, která je na jaře. Uzrávání sýra je v zákopech, kterým se po vykopání opálí pochodní stěny a na dno se dá sláma. Sýr zabalený do listí z vlašského ořechu a zabalí se do lněných pytlů, které se uzavřou. V průběhu zrání sýr kvasí a získá, po třech měsících, výraznou pikantní chuť.

 

PECORINO SARDO

 

Také italský sýr, produkuje se z ovčího mléka do kterého se přidává telecí sýřenina. Sýr má ořechovou chuť a dobrý je k červenému vínu, chlebu či ovoci. Vyrábí se i sýr neuzrálý, ten je měkčí vhodný na sýrovou mísu. Je sladší a barvy zelené, tvrdší má barvu modrou. Barvu na vinětě.

 

PELARDON

 

Kozí sýr z Francie, jemný sýr, nevařený. Uzrává rychle, necelý měsíc. Má jemnou chuť a jsou zde náznaky ořechů. Lze ho použít v kuchyni za tepla, nebo se balí do slaniny a poté se griluje. Sýr se ochucuje při zrání bylinkami.

 

PEPATO

 

Italský, pepřený sýr (v průběhu výroby), vyráběný z kyselého a sraženého mléka oveček. Zajímavé doporučení pro nastrouhání sýra na polévku, bramborovou. Zkusím to, prý to získá kořeněnou chuť. Už jen sýr sehnat!

 

PERE JOSEPH

 

Pronikavá vůně, voňavý belgický sýr zrající měsíc. Je to slaný a ostrý sýr vhodný do pokrmů jako přísada, nebo k aperitivu. Jelikož je z Belgie, což takhle vyzkoušet pivo. Sýr se po zrání obaluje v parafinu hnědé barvy.

 

PETIT LATHUY

 

Belgický sýr z kravského mléka velice dobré a znamenité chuti. Tento sýr je krémový, jemný a podobající se francouzskému sýru Reblochon. Sýr je jedním slovem excelentní.

 

PICODON de L´ARDECHE

 

Zase jeden sýr z Francie, je sice nakyslý a vyráběný z kozího mléka, ale je to sýr, který je výborný nasáklý olivovým olejem, s chlebem a nebo s bílým vínem. Uzrává necelý měsíc, nejméně 12 dnů. Jde o jemný sýr.

 

POIVRE d´ANE

 

Měkký sýr z Francie z mléka krav, koz, ovcí. Sýr se obaluje v bylinkách. Překlad sýru je „oslí pepř“. Uzrává také jeden měsíc, je voňavý a vzhledu odpovídající fotografii.

 

PONT L´ÉVEQUE

 

Francouzský sýr, ano Francie vede. Je to sýr pikantní, ořechové chuti. Kůrka je otlačená od slámy, kde uzrává. Vynikající k robustnímu vínu, jako dezert. Je oblíbený, produkuje se z kravského mléka, s historií sahající do 12. století.

 

POULIGNY SAINT PIERRE

 

Sýr také z Francie z kozího mléčka, tvaru pyramidy. Je měkký, vrásčitý na povrchu. Pokrytý lehkou modrou plísní. Chuť je rozmanitá, již známá ořechová a tady i po bílém víně a bylinkách. Zajímalo by mě, co kdyby se nějaké kozy, krávy či ovce pásly na marihuaně. Jakou by měl sýr poté chuť? Dalo by se ho jíst malé či větší množství? :-)

 

PROVOLONE

 

Itálie je znovu na scéně, nyní se sýrem, který je pokrytý žlutým voskem, tudíž nevysychá. Kravičky dají mléko, to se srazí a zahřívá. Vzniknou takové nitě co se motají dokola na sebe a na sebe a tak vzniká tento tvar sýru. Sýr může být jemný a máslový, ale i pikantní a vhodný na strouhání. Jedním je i uzený sýr. Jde o dobu zrání, přísady a šikovné ruce.

 

PULTOST

 

Norský drobivý sýr, suchý, voňavý, kmínový, chutný a vyrobený z kyselého mléka.

 

QUESO DE CABRA

 

Španělsko je znovu na scéně. Kozí mléko citrónové chutě doplněné pepřovým aroma. Sýr je vhodný k vínu. Chuť mu dodají kozy, které se pasou na pastvinách, které jsou osázené bylinkami, keříky a trávou apod.

 

QUESE ZAMORANO

 

Dle jména podobný sýr tomu předchozímu, jen tento se produkuje z ovčího mléka. Zraje tři měsíce a déle, na povrchu najdete plíseň. Chuť má po karamelu, je máslový a vhodný na sýrovou mísu. Historií sahá do 13. století a uzrává v koších z espartové trávy. Takže jediné, co mají tyto dva sýry stejné, je první slovo v názvu :-)

 

QUESUCOS

 

Také španělský, že by sýry začínající na Q byly Qvalita ze Španělska? Pro tento sýr se používá mléko míchané. Podle mě zkusili jeden sýr, druhý a pak se jim to smíchalo a vznikl tento sýr, který se občas i udí. Dobrou chuť!

 

RACLETTE

 

Tady jsme ve Švýcarsku, kde název sýru obsahuje jeho kouzlo. Překlad – seškrabovat. Produkuje se z kravského mléka, zraje kolem půl roku, ale i třeba deset měsíců. Má menší díry v sobě, je to měkký sýr, světle žlutý a na povrchu narůžovělý. Najdete tu ořechovou chuť, ovocnou a i kořeněnou. Sýr se po zahřátí stává aromatičtější a tudíž je vhodný do těstovin, ale i k pivu a například na Fondue apod.

 

REBLOCHON

 

Francouzský sýr s příjemnou chutí a vůní. Je ovocná, po lískových oříšcích. Sýr je z kravského mléka, solí se, obrací se. Uzrává minimálně dva měsíce ve sklepě, nejlepší je po pěti měsících.

 

RED LEICESTER

 

Sýr z Velké Británie jemné chuti. Při produkci se přidává rozdrcené semínko orelávníku barvířského a tím získá chuť, vůni a především vnitřní načervenalou barvu. Uzrává dva až tři měsíce, kde získá ořechovo citrónovou chuť.

 

RICOTTA

 

Ten jsem už také někde viděl a četl o něm. Je to italský sýr, měkký a suchý sýr. Má malý obsah tuku, kolem 20ti procent a tudíž je jako tvarohového typu. Pochází z ovcí, tedy jejich mléka, kde se výsledný sýr dává do salátů apod. Také se hodí do těstovin a sladkého pečiva. Je to sýr známý, dobrý.

 

RICOTTA SECCA

 

Ovčí nebo kravské mléko a hodně soli. Zraje, poté okape a suší se. Tvrdne čtyři měsíce a to je vhodný na strouhání. Je to italský sýr a pokud není tvrdý je vhodný na drobení na saláty.

 

RIDDER

 

Norský sýr, známý, uzrálý má ostrou chuť. Mladší nikoliv. Je obalen žlutým voskem, nebo bez. Vhodný ke chlebu a ovoci. Je to středně tvrdý sýr, voňavý, pikantní.

 

-(Zdroj. Redakce, Wikipedia, syrove.estranky.cz)-

Ohodnoťte článek "Jaké jsou druhy sýrů - celá pravda o sýrech"

Stav hlasování: 2.3/5 (53 hlasů celkem)

Reklama

Komentáře k článku

K tomuto článku je celkem 2 komentáře


Poslední přidané recepty

Nejoblíbenější recepty

Poslední rady a tipy



Náhodné recepty

ReceptyNaDoma.cz na Facebooku



    Naši partneři:

  • Profesionální vývoj a správa webových aplikaci