Žloutky i olej by měly mít stejnou pokojovou teplotu, jinak by se majonéza mohla srazit.
Jestliže majonéza hned příliš rychle houstne, hrozí, že se srazí. Přidáme do ní trochu octa nebo citronové šťávy.
Pokud se majonéza přece jen srazí, zbytečně ji dále nemícháme. Zvolna do ní zašleháme žloutek rozmíchaný s trochou hořčice nebo 1 lžíci horké vody, popř. žloutek dobře rozšleháme, a když začne houstnout, postupně do něj po troškách vmícháme sraženou majonézu.
Majonéza může také zřídnout - zahustit ji lze studenou prolisovanou bramborou.
Čím déle majonézu třeme, tím je hustší, hladší a lesklejší.
Majonézu můžeme dobře našlehat ručním elektrickým šlehačem nebo v mixéru při nižších otáčkách. Příprava majonézy trvá velmi krátce.
Základní majonézu můžeme nechávat v chladničce i několik dní. Přikrytou ji uložíme do spodní části chladničky, protože by neměla zmrznout.