Kynuté těsto lze připravit i ze sušeného droždí, přidáme ho však nejméně o polovinu více než čerstvého.
Kvásek můžeme připravit i tak, že do mísy prosejeme mouku a uprostřed uděláme důlek. Do důlku rozdrobíme droždí, přidáme cukr, trochu vlažného mléka, umícháme kašičku a necháme vykynout.
Při zadělávání kynutého těsta postupujeme od řidšího k hustému, nikdy ne naopak. V opačném případě se poruší soudržnost těsta a nedosáhneme potřebné kvality. Tekutiny vléváme do mouky, ne naopak.
Kynutí trvá 40-60 minut, u tuhých těst počítáme s kynutím 3 a více hodin.
Pokud se stane, že těsto nevykyne, připravíme nový kvásek, vypracujeme ho do nevykynutého těsta a necháme znovu vykynout.
Kynuté těsto ihned zpracujeme, jinak by vyschlo, popraskalo a upečený moučník by nebyl tak chutný.
Moučníky z kynutého těsta vkládáme do předehřáté trouby ( 180 - 200 stupňů celsia). Kdybychom moučník vložili do málo vyhřáté trouby, kynulo by těsto dál, rozbíhalo by se a ztrácelo tvar. Příliš vysoká teplota by zase vedla k vytvoření tvrdé kůrky, která by bránila správnému propékání.