Dnes je Pátek 26.4.2024 a svátek má Oto | V databázi máme 4 808 receptů


Jak si připravit skvělou kávu a čaj

K přípravě dobré kávy je nutno volit kvalitní druh kávy, která má být umletá co nejjemněji. Nápoj získává nejvýraznější aroma, když kávu umeleme těsně před vařením.

 

Praženou zrnkovou kávu uchováme v dobře uzavíratelné nádobě vždy na chladném místě, neboť teplem a vlhkem ztrácí na jakosti.

 

Nádoba k vaření vody na kávu má sloužit výhradně k ohřívání vody.

 

Jakost uvařené kávy ovlivňuje i voda. Používáme čerstvou a studenou vodu. Zvláště tvrdou vodu zlepšujeme přidáním několika zrnek kuchyňské soli nebo na špičku nože jedlé sody, popř. připravujeme kávu z kvalitní balené vody nebo minerálky.

 

Vodu na kávu nevaříme, stačí ji zahřát k bodu varu. Silně chlorovanou vodu krátce povaříme v nezakryté nádobě, aby chlor vyprchal.

 

Čaj uskladňujeme v dobře uzavíratelné nádobě na suchém a chladném místě. Chráníme ho před vůněmi a pachy, které čaj velmi snadno pohlcuje.

 

Čaj nevaříme, ale spařujeme vodou jen přivedenou k varu v nahřáté konvici. Spařené lístky se plně rozvinou, klesnou ke dnu a čaj není třeba cedit. Pokud cedíme, nepoužíváme kovové síťky. Chuť čaje se stykem s kovem znehodnocuje.

 

Konvici se spařeným čajem přikryjeme víčkem, aby se uchovaly všechny aromatické látky.

 

Podle množství čaje a délky vyluhování způsobuje trpkou chuť. Proto čaj po vyluhování přelijeme do šálků nebo do jiné nahřáté konvice.

 

Čaj nikdy neohříváme, protože ztmavne a ztratí svou lahodnou chuť.  Když si připravíme velmi silný čaj, ředíme ho vroucí vodou

Ohodnoťte článek "Jak si připravit skvělou kávu a čaj"

Stav hlasování: 2.4/5 (97 hlasů celkem)

Reklama


Poslední přidané recepty

Nejoblíbenější recepty

Poslední rady a tipy



Náhodné recepty

ReceptyNaDoma.cz na Facebooku



    Naši partneři:

  • Profesionální vývoj a správa webových aplikaci