Praženou zrnkovou kávu uchováme v dobře uzavíratelné nádobě vždy na chladném místě, neboť teplem a vlhkem ztrácí na jakosti.
Nádoba k vaření vody na kávu má sloužit výhradně k ohřívání vody.
Jakost uvařené kávy ovlivňuje i voda. Používáme čerstvou a studenou vodu. Zvláště tvrdou vodu zlepšujeme přidáním několika zrnek kuchyňské soli nebo na špičku nože jedlé sody, popř. připravujeme kávu z kvalitní balené vody nebo minerálky.
Vodu na kávu nevaříme, stačí ji zahřát k bodu varu. Silně chlorovanou vodu krátce povaříme v nezakryté nádobě, aby chlor vyprchal.
Čaj uskladňujeme v dobře uzavíratelné nádobě na suchém a chladném místě. Chráníme ho před vůněmi a pachy, které čaj velmi snadno pohlcuje.
Čaj nevaříme, ale spařujeme vodou jen přivedenou k varu v nahřáté konvici. Spařené lístky se plně rozvinou, klesnou ke dnu a čaj není třeba cedit. Pokud cedíme, nepoužíváme kovové síťky. Chuť čaje se stykem s kovem znehodnocuje.
Konvici se spařeným čajem přikryjeme víčkem, aby se uchovaly všechny aromatické látky.
Podle množství čaje a délky vyluhování způsobuje trpkou chuť. Proto čaj po vyluhování přelijeme do šálků nebo do jiné nahřáté konvice.
Čaj nikdy neohříváme, protože ztmavne a ztratí svou lahodnou chuť. Když si připravíme velmi silný čaj, ředíme ho vroucí vodou