Ať už se jedná o bochník nebo má čtyřhrannou formu, jestli je to tenká placka, cop či podélná veka, měkký nebo křupavý, sladký nebo pikantní – chlebu nelze stanovit žádné hranice. Jenom ve střední Evropě se ho peče více než 400 druhů. V některých zemích je menší původní výběr, zato zde však najdeme klasické typy z Francie, Itálie nebo Turecka jako bagery, ciabarru nebo arabské chlebové placky, chlebové placky pita, které se nyní těší velké oblibě i mimo hranice své vlasti.
Konzistenci a chuť chleba určují přísady. Rozhodující je kypřící prostředek, protože jeho vlivem většinou jednoduché přísady chleba vykynou. Běžným kypřícím prostředkem chleba je droždí a chlebový kvásek.
Kromě klasických chlebů jsou stále oblíbenější vícezrnné chleby a pečivo. Stejně mnohostranné jako jednotlivé druhy jsou možnosti jejich použití. U nás je chléb hlavní součástí snídaně a svačiny. Stále více se také prosazuje jako příloha a předkrm. V jižní Evropě je chléb neopomenutelnou součástí každého teplého pokrmu.
TIP:
– Domácí podmáslový pšenično-žitný chléb
Další varianty: