Dnes je Čtvrtek 25.4.2024 a svátek má Marek | V databázi máme 4 808 receptů


Chléb

Chléb

Pod tímto nenápadným slovem se skrývá jedna z nepostradatelných a nejrozmanitějších potravin na světě, která má v životě člověka nesmírný význam.

 

Ať už se jedná o bochník nebo má čtyřhrannou formu, jestli je to tenká placka, cop či podélná veka, měkký nebo křupavý, sladký nebo pikantní – chlebu nelze stanovit žádné hranice. Jenom ve střední Evropě se ho peče více než 400 druhů. V některých zemích je menší původní výběr, zato zde však najdeme klasické typy z Francie, Itálie nebo Turecka jako bagery, ciabarru nebo arabské chlebové placky, chlebové placky pita, které se nyní těší velké oblibě i mimo hranice své vlasti.

Konzistenci a chuť chleba určují přísady.  Rozhodující je kypřící prostředek, protože jeho vlivem většinou jednoduché přísady chleba vykynou. Běžným kypřícím prostředkem chleba je droždí a chlebový kvásek.

Kromě klasických chlebů jsou stále oblíbenější vícezrnné chleby a pečivo. Stejně mnohostranné jako jednotlivé druhy jsou možnosti jejich použití. U nás je chléb hlavní součástí snídaně a svačiny. Stále více se také prosazuje jako příloha a předkrm. V jižní Evropě je chléb neopomenutelnou součástí každého teplého pokrmu.

TIP:

- Domácí chléb

Domácí podmáslový pšenično-žitný chléb

Bílý sýrový chléb

Cibulový chléb

Domácí chléb – tmavý

Bramborový chléb

Pivní chleba

Další varianty:

Domácí chléb

Ohodnoťte článek "Chléb"

Stav hlasování: 2.3/5 (100 hlasů celkem)

Reklama

Komentáře k článku

K tomuto článku je celkem 1 komentář


Poslední přidané recepty

Nejoblíbenější recepty

Poslední rady a tipy



Náhodné recepty

ReceptyNaDoma.cz na Facebooku



    Naši partneři:

  • Profesionální vývoj a správa webových aplikaci