Obsahují látku kapsaicin, která vyvolává velmi pálivou chuť. Pro zahnání pocitu pálení nejlépe pomůže sklenka mléka. Jsou velkým pomocníkem při trávení tučnějších a těžších jídel.
Pomáhají také při nespavosti. Malé množství konzumace chilli papriček nám pomůže nejen usnout, ale i spát déle. Snižuje cholesterol a udržují krevní tlak ve zdravém rozmezí.
Druhy a odrůdy:
1) capsicum annuum - velké sladké papriky
2) capsicum frutescens - tabasco
3) capsicum chinense - naga, habanero
4) capsicum pubescens - rocoto
5) capsicum baccatum - aji
Mezi nejpálivě chilli papričku patří Naga Jolokia, svou pálivostí přesahuje 1 000 000 SHU (jednotka pro měření pálivosti).
Jsou považovány jak za zdravé, tak nezdravé zároveň. Jejich konzumací snižujeme možnost vzniku rakoviny, pomáhá při snížení obezity a snižuje bolesti při některých nemocech. Mezi nezdravé účinky patří zvyšování sekrece žaludečních šťav.
Chilli papričky jsou považovány za afrodiziakum, jelikož zlepšují prokrvení a zvyšují citlivost pohlavních orgánů.