Obsahuje vyvážený a chuťově harmonický poměr alkoholu (2–6%), cukru a kyselin. Jde o meziprodukt při výrobě vína, který bývá k dispozici několik dní po začátku kvašení moštu. Na trhu se objevuje spíše burčák z bílých hroznů, jen zřídka se objevuje červený burčák z modrých hroznů. Má chuť nasládlého hroznového moštu s příchutí kvasnic a bublinek. Pije se teplý, respektive nechlazený. Nápoj stále kvasí, a tak se vlastně sám ohřívá.
V každém stádiu kvašení má burčák své nadšené obdivovatele. Obsahuje významné množství vitamínů a dalších složek, které ten pravý burčák utváří. Díky přítomnosti kvasinek vysoký obsah vitamínu B. Podle odborníků i babských rad má pozitivní vliv na vlasy a nehty. Prospívá také naší nervové soustavě a díky slabému obsahu alkoholu má kladný efekt i na naše srdce a cévy. V České republice se burčák pije hlavně na Moravě. V sousedním Rakousku, Německu a na Slovensku je tento nápoj také značně oblíbený.
V Německu, především v severních vinařských oblastech, federweisser, ale také rauscher nebo sauser. V Rakousku se nabízí letošní víno heuriger, které od 11. listopadu přitahuje na okraj Vídně mnohé ctitele vína.