Jestli ho však v roce 1663 při říšském sněmu v Řezně překvapil jeho kuchař zvláštním pamlskem, čokoládou politým bonbonem z oblíbené mandlové pochoutky, nebo zda vznikly při nehodě v kuchyni, při které se mísa oloupaných mandlí a hrnec praženého cukru spojily na zemi ve slavný konfekt, není jasné. Jisté je, že syn výrobce čokolády Jean Neuhaus v roce 1912 vytvořil první čokoládovou skořepinu, a tím dopomohl belgickým pralinkám ke slávě.
Pokud se do té doby musela pevná hmota pralinky potahovat čokoládou, bylo od této chvíle možné dodat pralinkám chuť i tekutou náplní, například ovocnými pálenkami, likéry, krémy nebo čokoládovou ganache. Asi nejznámější belgickou pralinkovou specialitou je Manon. Neuhaus vyvinul rovněž známé balení „ballotins“, které umožňuje rozesílání pralinek do celého světa.