Dnes je Čtvrtek 25.4.2024 a svátek má Marek | V databázi máme 4 808 receptů


Alkoholické nápoje jako ochucovadla pokrmů

Alkoholické nápoje jako ochucovadla pokrmů

Jako zajímavá ochucovadla pokrmů lze použít i některé druhy destilátů a likérů.

Několik lžic koňaku zvýrazní aroma omáčky, třešňovice ochutí ovocné saláty a přidání rumu do jemných cukrárenských náplní stejně jako do zákusků a pečiva netřeba ani zvlášť zdůrazňovat.

Likéry jsou součástí zmrzlin a krémů. Alkohol je nepostradatelný při flambování například palačinek, ale v některých krajích i různých masových a drůbežích pokrmů. Chuť páleného lihu a magická síla plamene přímo před konzumentem dodává jídlům nejen zvláštní aroma, ale zároveň působí i jako obřad, který vyvolá příjemnou náladu při očekávání připravovaného jídla.

 

Víno, pivo, likéry a další lihoviny jako ochucovadla

Nápoje na bázi alkoholu mají i rozmanité kulinářské použití. Velmi mnoho vynikajících pokrmů získá osobitou chuť, když se připravují právě s těmito ingrediencemi. Různé druhy vína a piva je možné přidávat zejména do pikantních polévek, jater, pečení, omáček, ryb, drůbeže, zvěřiny, různých šťáv, skopového masa i ovocných salátů.

Červené víno a tmavé pivo používáme většinou při přípravě tmavých pokrmů, gulášů, perkeltů, zvěřiny, zatímco bílé víno a světlé pivo patří do polévek, bílých omáček, drůbeže a ryb. Víno a další lihoviny mohou být vhodným přídavkem v různých nálevech při nakládání masa. Víno dodává sytost dlouho se vařícím pokrmům, zatímco ovocné a ořechové likéry je možné přidat až v poslední chvíli nebo s nimi jídlo na zvýraznění chuti flambovat. Různé lihoviny a brandy jsou dobré v marinádách a dezertních kávách. Bez složité přípravy je také možné jimi přelít ovoce nebo zmrzlinu jako jednoduchý dezert.
 

Ohodnoťte článek "Alkoholické nápoje jako ochucovadla pokrmů"

Stav hlasování: 2.7/5 (256 hlasů celkem)

Reklama

Komentáře k článku

K tomuto článku je celkem 0 komentářů

Doposud nebyl připojen žádný komentář. Buďte první!

Vstupte do diskuse k článku Alkoholické nápoje jako ochucovadla pokrmů ...


Poslední přidané recepty

Nejoblíbenější recepty

Poslední rady a tipy



Náhodné recepty

ReceptyNaDoma.cz na Facebooku



    Naši partneři:

  • Profesionální vývoj a správa webových aplikaci