Několik lžic koňaku zvýrazní aroma omáčky, třešňovice ochutí ovocné saláty a přidání rumu do jemných cukrárenských náplní stejně jako do zákusků a pečiva netřeba ani zvlášť zdůrazňovat.
Likéry jsou součástí zmrzlin a krémů. Alkohol je nepostradatelný při flambování například palačinek, ale v některých krajích i různých masových a drůbežích pokrmů. Chuť páleného lihu a magická síla plamene přímo před konzumentem dodává jídlům nejen zvláštní aroma, ale zároveň působí i jako obřad, který vyvolá příjemnou náladu při očekávání připravovaného jídla.
Víno, pivo, likéry a další lihoviny jako ochucovadla
Nápoje na bázi alkoholu mají i rozmanité kulinářské použití. Velmi mnoho vynikajících pokrmů získá osobitou chuť, když se připravují právě s těmito ingrediencemi. Různé druhy vína a piva je možné přidávat zejména do pikantních polévek, jater, pečení, omáček, ryb, drůbeže, zvěřiny, různých šťáv, skopového masa i ovocných salátů.
Červené víno a tmavé pivo používáme většinou při přípravě tmavých pokrmů, gulášů, perkeltů, zvěřiny, zatímco bílé víno a světlé pivo patří do polévek, bílých omáček, drůbeže a ryb. Víno a další lihoviny mohou být vhodným přídavkem v různých nálevech při nakládání masa. Víno dodává sytost dlouho se vařícím pokrmům, zatímco ovocné a ořechové likéry je možné přidat až v poslední chvíli nebo s nimi jídlo na zvýraznění chuti flambovat. Různé lihoviny a brandy jsou dobré v marinádách a dezertních kávách. Bez složité přípravy je také možné jimi přelít ovoce nebo zmrzlinu jako jednoduchý dezert.