Glutaman sodný znamená v doslovném překladu "původ chuti". Je to bílkovinový výtažek, který nemá sám o sobě chuť, má však tu vlastnost, že každou chuť zvýrazňuje.
V současné době není známo, že by používání glutamanu sodného dle daných pravidel mělo nějaký negativní vliv na lidské zdraví. Dosavadní znalosti v této oblasti svědčí o tom, že tzv. problematika glutamanu je spíše uměle vyvolaným problémem, než skutečným zdravotním rizikem.
Fakta o glutamanu sodném
-
glutaman je sůl kyseliny glutamové, která je základní aminokyselinou a tedy běžnou složkou živých organismů včetně člověka (lidské tělo s ní tedy umí přirozeně pracovat)
-
glutaman je přirozenou součástí mnoha základních potravin (rajčata, kuřecí maso...)
-
glutaman sodný se vyrábí "přírodní cestou" (biotechnologicky)
-
glutaman je jako aditivum povoleno pro používání do potravin Ministerstvem zdravotnictví – nejsou žádné informace, že používání glutamanu sodného v rámci pravidel stanovených potravinovým zákonem a vyhláškami má nějaký negativní vliv na zdraví
Glutaman sodný je původem z číny
Diskuze o glutamanu sodném probíhá mezi odbornou i laickou veřejností již mnoho let. Ačkoliv nezávislé studie a kontrolní orgány neshledaly důvod k omezení používání glutamanu jako potravinové přídatné látky, je vnímání spotřebitelů stále spíše negativní a citlivé.
Při vaření se přidává až ke konci, aby se jeho vlastnosti neznehodnotily dlouhým vařením.