V dnešní době se velmi kvalitní parmazán vyrábí i v Česku a vyváží se do Itálie.
Pro výrobu parmazánu je velmi důležitá kvalita mléka. Vyrábí se z čerstvého, částečně odtučněného kravského mléka. Na 1kg parmazánu je potřeba zhruba 16 litrů mléka. Sýry mají tvar bochníků, které se máčejí cca 20 dní v solném roztoku, poté zrají od 1 do 3 let. Jeho cena je vysoká, jelikož odpovídá velmi náročné technologii.
Má velmi širokou škálu využítí. Lze ho použít do omáček, polévek, těstovin, jako posyp, ale také ho můžeme konzumovat i samotný k vínům. Mezi nejvhodnější víno podávané k parmazánu patří červené víno Portugal, Frankovka a bílé víno Veltýnské zelené, Sylvánské. Parmazán se podává nejčastěji jako předkrm k aperitivu pokapaný balzamickým octem.