Dnes je Neděle 11.5.2025 a svátek má Svatava | V databázi máme 4 808 receptů


Parmazán

Parmazán patří mezi nejpopulárnější sýry používané v kuchyni. Skutečný název parmazánu je Parmigiano Reggiano a vznikl v Itálii.

V dnešní době se velmi kvalitní parmazán vyrábí i v Česku a vyváží se do Itálie.



Pro výrobu parmazánu je velmi důležitá kvalita mléka. Vyrábí se z čerstvého, částečně odtučněného kravského mléka. Na 1kg parmazánu je potřeba zhruba 16 litrů mléka. Sýry mají tvar bochníků, které se máčejí cca 20 dní v solném roztoku, poté zrají od 1 do 3 let. Jeho cena je vysoká, jelikož odpovídá velmi náročné technologii.


Má velmi širokou škálu využítí. Lze ho použít do omáček, polévek, těstovin, jako posyp, ale také ho můžeme konzumovat i samotný k vínům. Mezi nejvhodnější víno podávané k parmazánu patří červené víno Portugal, Frankovka a bílé víno Veltýnské zelené, Sylvánské. Parmazán se podává nejčastěji jako předkrm k aperitivu pokapaný balzamickým octem.

Ohodnoťte článek "Parmazán"

Stav hlasování: 2.1/5 (53 hlasů celkem)

Reklama

Komentáře k článku

K tomuto článku je celkem 0 komentářů

Doposud nebyl připojen žádný komentář. Buďte první!

Vstupte do diskuse k článku Parmazán ...


Poslední přidané recepty

Nejoblíbenější recepty

Poslední rady a tipy

Náhodné recepty

ReceptyNaDoma.cz na Facebooku



    Naši partneři: