Dnes je Pátek 19.4.2024 a svátek má Rostislav | V databázi máme 4 808 receptů


Mikrovlnka slaví 60 let! 10 tipů s čím vám pomůže

Mikrovlnka slaví 60 let! 10 tipů s čím vám pomůže

Ve vynálezu zvaném mikrovlnná trouba si ohříváme jídlo už přes půl století. Věděli jste ale, k čemu všemu dalšímu ji ještě můžete využít? Přečtěte si 10 užitečných rad, co všechno s ní jde dělat.

První mikrovlnná trouba se objevila už po 2. světové válce, vynalezl ji americký inženýr Percy Spenser, ale mikrovlnka jak ji známe dnes, slaví 60. narozeniny.

Většina z nás ji používá k prosté mu ohřívání nebo rozmrazování jídla a podle průzkumu to pětina lidí dokonce považuje za vaření. Víte ale k čemu všemu ještě může být mikrovlnka užitečná?

1. Sterilizace zeminy a zahradnického substrátu

Chystáte se sázet sazeničky a potřebujete zbavit půdu bakterií a zvýšit tak šanci, že se sazeničky uchytí? Dejte 400 gramů hlíny do nekovové ploché nádoby a ohřejte 90 vteřin nebo dokud se z ní nebude kouřit v mikrovlnce na plný výkon.

2. Oživení vyschlé řasenky

Starou a už pomalu vypotřebovanou řasenku snadno oživíte, když ji dáte otevřenou do mikrovlnky vedle hrnku s vodou. Ohřejte při plném výkonu 30 až 40 vteřin a máte řasenky ještě na pár týdnů.

3. Odstranění žvýkačky

Ohřejte v mikrovlnce trochu octa a nalijte ho na hadřík a potřete jím žvýkačku. Měla by se z oblečení jednoduše odlepit.

4. Sušení bylinek

Čerstvé omyté bylinky rozložte na kuchyňský papír a potom je sušte 30 vteřin na plný výkon nebo dokud nebudou úplně suché. Potom je nechtě pár minut odpočinout a zavřete do sklenice. Zvlášť dobře se takhle suší oregáno nebo tymián.

5. Sterilizace kuchyňských houbiček a zavařovaček

Nalijte do sklenic trochu vody a dejte je do mikrovlnky na plný výkon na dvě minuty. Houbičku namočte do čisté vody a udělejte s ní totéž. A je po bakteriích.

6. Změkčení citrónů a limetek

Když dáte citrón na 15 až 20 vteřin do mikrovlnky, půjde vám lépe vymačkat šťáva.

7. Urychlení dozrání avokáda

Pokud jste si koupili tvrdé avokádo a nechce se vám čekat, až dojde, propíchejte ho vidličkou a dejte ho na 30 vteřin do mikrovlnky. Krásně změkne.

8. Odlepení známky

Sbíráte známky? Stačí starou známku pokapat pár kapkami vody a dát ji na 20 vteřin do mikrovlnky, odlepit pak půjde sama.

9. Oloupání rajčat

Loupání rajčat je s mikrovlnkou hračka. Rozřízněte je na půl, položte řezem na talíř a dejte je na pět minut dovnitř. Až se slupka u řezu zkroutí, vyndejte je a snadno ji stáhnete vidličkou.

10. Praní ponožek

Rozbila se pračka? Nemáte dost prádla na plnou várku? Nevadí, dejte ponožky do mísy s mýdlovou vodou, dejte je na 10 minut do mikrovlnky na plný výkon a máte vypráno.

Ohodnoťte článek "Mikrovlnka slaví 60 let! 10 tipů s čím vám pomůže"

Stav hlasování: 2.1/5 (474 hlasů celkem)

Reklama


Poslední přidané recepty

Nejoblíbenější recepty

Poslední rady a tipy



Náhodné recepty

ReceptyNaDoma.cz na Facebooku



    Naši partneři:

  • Profesionální vývoj a správa webových aplikaci